RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye Senterpartiet: Null straff til rusmisbrukere; null elbilfordeler; mer slanking av staten

Oslo 20160826. Senterpartiets programkomité presenterer sitt forslag til nytt partiprogram. Ola Borten Moe, leder av komiteen og nestleder i Senterpartiet, står for presentasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20160826. Senterpartiets programkomité presenterer sitt forslag til nytt partiprogram. Ola Borten Moe, leder av komiteen og nestleder i Senterpartiet, står for presentasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Nestleder Ola Borten Moe foreslår nytt partiprogram i Senterpartiet.

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Omkranset av historiske valgplakater fra Bondepartiets dager med budskap om «mot kontorstyre» og «mot skjemavelde» lanserte Sp-nestleder Ola Borten Moe fredag et forslag til nytt partiprogram. Blant forslagene er:

  • Åpne for å unnta rusmisbrukere fra straff
  • Fjerne til elbiler kan forsvinne
  • Tredele foreldrepermisjonen
  • Daglig skolemåltid
  • Trappe ned skattefradraget for gjeldsrenter
  • Slanke staten

– Det sier noe om vårt utgangspunkt og verdimessige sjel som jeg mener gjenspeiles sterkt i dette programmet, dog i modernisert form. Slanking av statlig administrasjon er et av de overordnede grepene, sier Borten Moe til NTB.

Fordomsfritt

Lederen av partiets programkomité beskriver forslaget som nå skal ut på høring i partiet som «veldig gjenkjennbar Sp-politikk». Stikkord er distriktspolitikk, avbyråkratisering, importvern og nei til EØS, Schengen og «finsk-russisk ulv».

Men der andre partier legger fram et omforent programutkast med noen få dissenser, har Senterpartiet denne gang valgt å breie ut debatten på en rekke punkter.

– 90 prosent av retningen ligger fast. Samtidig er det en rekke spørsmål som fortjener en bred og fordomsfri diskusjon. Jeg tror vi vil få en friere og åpnere debatt om disse sakene enn det ellers ville ha vært, sier Borten Moe.

I spill

Strategien innebærer at Senterpartiets politikk er i spill på flere områder. Programkomiteen åpner blant annet for å fjerne elbilfordelene, innføre tredelt foreldrepermisjon og et daglig skolemåltid samt trappe ned skattefradraget for gjeldsrenter og liberalisere narkotikalovgivningen.

Flere av forslagene kan bli markører mot mulige samarbeidspartnere etter valget. Samtidig omtales forslaget som et program for å komme tilbake til regjering.

– Vi utelukker ingen andre samarbeidspartnere enn Høyre og Fremskrittspartiet. Jeg mener det er naturlig å se for seg en regjering med utgangspunkt i Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier Borten Moe.

Om KrF sier han følgende:

– KrF har nå gjennomført et tre år langt seminar om hvem de vil samarbeide med i neste stortingsperiode. Den debatten får de ha for seg selv.

Ruspolitikk

Liberalisering av narkotikapolitikken er et av punktene Borten Moe ser fram til å diskutere.

– Det skal godt gjøres å argumentere for at norsk narkotikapolitikk har vært en stor suksess. Vi har mange overdosedødsfall og mange som lider under rus. Samfunnets svar er stort sett å bure inne folk. Det er ikke åpenbart at det er det riktige. Så foreslår ikke vi legalisering, men avkriminalisering av mindre kvanta, og en dreining fra straffeloven til helsemyndighetene og et behandlingsløp, sier Sp-nestlederen.

Iskant og taxfree

Programforslaget sier nei til oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja samt Møreblokkene, og dessuten nei til petroleumsvirksomhet i nærheten av iskanten.

Det åpnes for diskusjon om å fjerne taxfreekvotene eller la Vinmonopolet overta salget. Også byggeforbudet i strandsonen, private barnehager, anbud i barnevernet og flytting av tidspunktet for avgangseksamen i videregående blir tema for debatt.

Endringene i arbeidsmiljøloven skal reverseres, det foreslås 20 års aldersgrense for kjøp av tobakk, pressestøtten skal styrkes og en allmennkringkasteravgift skal overta for dagens NRK-lisens. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere