*Nettavisen* Nyheter.

Nye sexvaner øker kreftfaren

Foto: Crestock (Crestock)

Endrede sexvaner fører til mer HPV-virus. Tromsø-professor vil at gutter skal vaksineres.

04.10.10 15:40

- Mange er opptatt av å prøve ut nye ting, det har kanskje med et ønske om å øke sin seksuelle kompetanse, sier Bente Træen, sexolog og professor i psykologi ved Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø (UiT) sine nettsider.

- Dessverre er folk ikke så flinke til å beskytte seg når de har oral- eller analsex, eller for eksempel munn til anus.

Stor risiko for menn
Humant papillomavirus (HPV) er ansvarlig for nesten 100 prosent av tilfellene med livmorhalskreft. HPV forårsaker også andre krefttyper, skriver Nordlys.

HPV-relatert kreft i endetarmen og mandlene har økt betraktelig hos menn de siste årene. Store deler av tilfellene av analkreft, peniskreft og øre-nese-halskreft kan relateres til HPV ifølge amerikanske studier. Forskere mener endret seksuell praksis og manglende beskyttelse har mye av skylda.

- Menn som har sex med menn har høyere risiko for å utvikle analkreft enn kvinner har for å utvikle livmorhalskreft, sier overlege ved avdeling for klinisk patologi ved UNN, Sveinung Sørbye til UiT.

Vaksine kun til jenter
I Norge tilbys gratis vaksine til jenter i 7. klasse.

Professor Ørjan Olsvik ved Institutt for medisinsk biologi (IKM), Universitetet i Tromsø, mener guttene også bør få tilbud om vaksinen.

. Guttene er ikke bare potensielle smittekilder for jentene, men de bør også vaksineres for sin egen del, mener Olsvik.

Omstridt
Vaksinen har vært omstridt, og på grunn av at kun 64 prosent av jentene tok vaksinen i fjor får de et nytt tilbud i år.

Sørbye og Olsvik mener at det ikke er noen grunn til skepsis.

Sørbye viser til at forskningsdata så langt viser at kreftens forstadier og kjønnsvorter har hatt en markant nedgang selv om det ikke enda finnes tilstrekkelig dokumentasjon på at vaksinen kan avverge kreft. Han peker også på at vaksinen ikke har andre bivirkninger en andre barnevaksiner.

Les flere nyheter fra avisa Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.