NEW YORK (Nettavisen): Fredag ble det kjent at USAs øverste domstol har besluttet å sette til side en kjennelse som i snart 50 år har sikret amerikanske kvinner en føderal rett til å ta abort.

Se Joe Biden direkte her:

Les også: Donald Trump jubler etter sjokkavgjørelsen

I forbindelse med fredagens kjennelse skriver høyesterettsdommer Clarence Thomas i en såkalt «concurring opinion» at retten nå burde vurdere å se på lovgivningen når det gjelder prevensjon, og forhold og giftemål mellom personer med samme kjønn, melder Insider.

- Det er en helt ekstremt sti høyesterett nå går nedover, sier president Joe Biden i en kommentar til høyesterettsdommerens uttalelser.

Abortforbud trer i kraft i flere delstater

Abortforbud trer i kraft i flere delstater kort tid etter høyesterettskjennelsen som kom fredag. Til sammen kan halvparten av USAs delstater innføre forbud.

Les også: Raser mot sjokkavgjørelse: - Et av de aller mørkeste øyeblikkene i vår historie

Delstaten Missouri var en av flere som hadde varslet at et abortforbud ville tre i kraft fort dersom Høyesterett opphevet dommen som har lagt grunnlag for den føderale abortretten i USA.

I en uttalelse fra Eric Schmidt, Missouris attorney general, den øverste juridiske myndigheten i delstaten, kommer det fram at abortforbudet nå vil tre i kraft.

– Avgjørelsen om å sette Roe til side, gjør at Missouri nå kan fornye sine stolte pro-life-tradisjoner og gjenopprette grunnleggende juridisk beskyttelse for den mest grunnleggende menneskerettigheten: Retten til å leve, skriver Schmitt.

Attorney general i Texas Ken Paxton sier at abort nå er ulovlig i delstaten og erklærer 24. juni som en fridag, ifølge CNN.

Han gir alle ansatte fri for å markere livene som har gått tapt i aborter.

– Roe vs. Wade og helseorganisasjonen Planned Parenthood har absolutt ikke hold i den amerikanske grunnloven, sa Paxton fredag etter høyesterettskjennelse.

Amerikanere har måttet leve under disse ulovlige og grunnlovsstridige kjennelsene fra en partisk høyesterett, la han til.

Også delstatene Arizona og Louisiana har innført forbudet mot abort, dog med unntak for tilfeller der det er medisinsk nødvendig.

- Folk kommer til å dø

Demokratenes stjerneskudd Alexandria Ocasio-Cortez sier at det vil få direkte konsekvenser for folks liv at abortretten i USA fjernes.

USAs høyesterett har satt den føderale abortretten til side. Flere delstater innfører abortforbud.

– Det vil ikke få abortene til å forsvinne, det vil bare gjøre det mer farlig, særlig for de fattige og marginaliserte. Folk kommer til å dø på grunn av denne avgjørelsen, skriver Ocasio-Cortez på Twitter.

Hun sier i likhet med flere demokrater at hun vil kjempe for å få på plass en føderal abortlov.

Det blir trolig et betent tema i valgkampen før mellomvalget i høst. Forsøk på å få på plass føderale abortrettigheter har tidligere strandet gang på gang.