Ansatte ved gassanlegget i In Aménas forteller om redselsfulle scener fra gisselaksjonen. I skildringene kommer nye detaljer fram om den dramatiske skjebnen til de fem nordmennene som ble drept.

Gassanleggets administrerende direktør Lotfi Benadouda var blant de første som ble bortført i aksjonen.

– Det første de gjorde var systematisk å skille utlendingene fra de algeriske arbeiderne, forteller han.

Da terroristene kom inn i boligdelen, gikk de ifølge Benadouda direkte til området hvor topplederne oppholdt seg. Han var derfor en av de første som ble tatt til fange. Benadouda ble satt sammen med de algeriske gislene, mens de utenlandske gislene ble tatt med et annet sted.

Selv slapp han unna fordi gisseltakerne ikke skjønte at han var anleggets øverste sjef.

Gikk etter lederne
Fire nordmenn ble drept mens de befant seg på produksjonsanlegget, ifølge Benadouda. Den femte var i boligområdet da han ble tatt som gissel.

– Han satt i en av de fire bilene som ble angrepet mens terroristene var på vei fra boligkomplekset til produksjonsanlegget, sier Benadouda til norske journalister som torsdag fikk besøke anlegget.

De fire andre nordmennene som ble drept, var ifølge ham blant sju gisler som ble ført bort fra de andre gislene. De ble ført til produksjonsanlegget, hvor de ifølge Benadouda ble skutt og drept. Benadouda var ikke vitne til drapene.

Statoil vil verken bekrefte eller kommentere disse opplysningene. Men etter det NTB erfarer, er pårørende blitt løpende orientert om hendelsesforløpet etter hvert som nordmennene er blitt identifisert.

Sneberg bekreftet drept
Også den siste nordmannen som har vært savnet etter terroraksjonen, Victor Sneberg (56), er nå bekreftet drept. Han var hjemmehørende i Sandnes i Rogaland. Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak, sier folk i kommunen er preget av hendelsen.

– Vi bor så nær oljeindustrien, og med dette har ondskapen og terroren kommet så tett på oss. Vi føler en veldig stor tristhet over dødsbudskapet, sier Wirak til NTB.

De andre nordmennene som ble drept, er Tore Bech (58), Hans M. Bjone (55), Thomas Snekkevik (35) og Alf Vik (43). I tillegg ble et 30-talls andre utenlandske statsborgere drept etter at væpnede islamister stormet gassanlegget.

Pressebesøk på anlegget
Om lag 120 journalister, fotografer og kamerafolk fra landene som ble berørt av terrorangrepet, ble torsdag fløyet inn til ørkenbyen i et fly chartret av algeriske myndigheter. På anlegget vrimlet det av tungt bevæpnede soldater og politi.

Langs veien fra boligkomplekset inne på området står fortsatt utbrente vrak av bilene som ble bombet av algeriske styrker da terroristene forsøkte å frakte gisler fra boligområdet til produksjonsanlegget.

På selve gassanlegget rager et tårn dekket av sot fra brannen som oppsto da terroristene forsøkte å sprenge anlegget.

En av de første NTB møter inne på boligkvarteret, der mange av de overlevende klarte å gjemme seg mens gisseldramaet pågikk, er Abdelaziz Hafzi.

Inspeksjonsingeniøren kjente godt norske Tore Bech, som han jobbet tett sammen med.

– Jeg fikk raskt melding om angrepet og ble svært redd for kollegene mine. Mange av dem som døde, kjente jeg godt, sier han.

Gjemte seg i tolv timer
En annen ansatt, Louassaa Mohamed Faouzi, er tilbake på jobb igjen etter de dramatiske dagene. Han forteller at han var på ett av verkstedene på anlegget da terroristene slo til den 16. januar.

– Vi gjemte oss inne på verkstedet i tolv timer. Vi visste ikke hva som skjedde, men vi var fryktelig redde.

Abaízi Mohamed Karim, som arbeider i sikkerhetsavdelingen, sier det har vært vanskelig å begynne å jobbe igjen.

– Likevel er det viktig å starte virksomheten igjen så fort som mulig, for vi må sende klar beskjed til terroristene om at de ikke kan vinne, sier han. (©NTB)