Nye skrekktall fra Japan

Foto: ISSEI KATO (Reuters)

Nye analyser viser at radioaktive stoffer har forplantet seg i næringskjeden i kysten utenfor Japan.

11.05.11 21:31

To måneder etter at Japan ble rammet av jordskjelv, tsunami og atomkrise, er katastrofen fortsatt et faktum. Frode Pleym i Greenpeace Japan forteller at situasjonen ved Fukushima-kraftverket fortsatt er uendret.

- Situasjonen i Fukushima døde totalt i det internasjonale nyhetsbildet i påskeperioden. Men ingen ting har endret seg når det gjelder status ved reaktorene, sier Pleym til Nettavisen.

Japanske myndigheter tror de først får kontroll over situasjonen ved juletider.

- Situasjonen er den samme som den har vært. Det vil si at utslippene fortsetter, og på toppen av dette har de fortsatt problemer med vedvarende radioaktivitet, og en videre eskalering kan ikke utelukkes. Det er ingen forbedring ved kjernekraftverket, sier Pleym.

- Vil få store konsekvenser
Greenpeace har tatt prøver av sjøvannet, sjøgress, fisk og skjell i kystområdet utenfor Japan. Prøvene er sendt til laboratorier i Frankrike og Belgia for å få verifisert testresultatene. Myndighetene har allerede slått fast at det er forurenset sjøvann utenfor Japan. Men dette er ikke det verste som kan skje.

- Det som er problemet er om det har forplantet seg i næringskjeden, og det er dessverre det våre tall viser. Dette er et langvarig problem. Det er såpass lenge siden utslippene, så dette handler i liten grad om Jod, som har en halveringstid på åtte dager. Det handler om Cesium 137, som har en halveringstid på 30 år. Dette har forplantet seg i næringskjeden, sier Pleym.

Dette dreier seg om et havområde som strekker seg 400 kilometer langs den nordlige kysten av Japan.

- Dette får kjempekonsekvenser for fiskeriene som er bærebjelkene for disse samfunnene som først ble rammet av jordskjelvet og tsunamien.

Store nivåer med radioaktivitet
Greenpeace har sendt prøvene til analyse i uavhengige laboratorier i Frankrike og Belgia for å få testresultatene verifisert. Men Pleym kan ikke avsløre det nøyaktige resultatet før funnene offentliggjøres i neste uke.

- Men for å eksportere prøvene til utlandet, så måtte vi gjøre flere ulike forsendelser. Om disse prøvene skulle gått i én pakke, så hadde man kommet opp i så høye nivåer at man hadde blitt nødt til å registrere det som radioaktiv transport. Verdiene på enkelte av prøvene er så høye at vårt måleutstyr ikke kan måle det, sier han.

Til sammen elleve prøver er sendt til analyse i Belgia og Frankrike.

Lysglimt i all elendigheten
Det har lekket radioaktiv stråling fra Fukushima-kraftverket siden 11. mars da kraftverket ble ødelagt i tsunamien. Men Greenpeace sier det også finnes noen lysglimt i all elendigheten.

Tirsdag denne uken opplyste landets statsminister, Naoto Kan, at Japan skal i større grad satse på fornybar energi, melder BBC.

- Statsministeren gikk ut i går og sa at 14 planlagte atomkraftverk skal skrinlegges. Japanerne får 30 prosent av elektrisiteten sin fra eksisterende atomkraftverk. Planen var at det skulle øke til 50 prosent, sier Pleym.

Selv om dette utgjør en mager trøst for de 22.000 menneskene som omkom i tsunami- og jordskjelvkatastrofen, eller titusener av mennesker som bor i nærheten av områder med strålingsfare, så er dette et viktig signal fra den japanske regjeringen.

- Selv om han ikke har nok støtte, så er det et viktig signal. Nå investerer han all sin politiske prestisje i det som vil være en total omstilling av japansk energipolitikk, sier Pleym.

Japan har totalt 54 atomkraftverk. 22 er fortsatt i drift mens de resterende er midlertidig stengt på grunn av inspeksjoner og vedlikehold eller skader etter tsunamien og jordskjelvet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.