Gå til sidens hovedinnhold

Nye smittetall for Sverige: - Norsk opplegg gir uforutsigbarhet

Värmland og Örebro er blant svenske regioner som nå innfrir norske smittekrav.

OSLO (Nettavisen): Fredag klokka 14.00 skal norske folkehelsemyndigheter presentere nye reiseråd. Det kan bety at flere regioner i Sverige, blant dem Värmland, havner på grønn liste for karantenefrie reiser.

Folkhälsomyndigheten kunne torsdag legge fram smittetall som viser en positiv utvikling i flere regioner. Både Värmland og Örebro ligger godt under den grensen Folkhelseinstituttet sier de legger til grunn når de skal vurdere reiseråd til land og regioner. Kriteriet er at smittetallet er under 20 tilfeller per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

- Uforutsigbart opplegg

- Vi har stadig regioner som går under den grensen Norge har satt, men noen ganger går de også over igjen, og det er problemet med det norske opplegget fordi det er stor uforutsigbarhet hvor man kan og ikke kan reise, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på pressekonferansen torsdag.

Han pekte på at rapporterte smittetall per dag går ned i Sverige og sa man begynner å nærme seg de norske kravene, også på Sverige som helhet. Men han måtte erkjenne at det er usikkert om den bratte nedgangen vil fortsette eller om den vil flate ut.

- Det er vanskelig å si, sa statsepidemiologen. På spørsmål fra pressen sa han at det ikke har vært møter mellom Folkhälsomyndigheten og norske kolleger i sommerferien.

Torsdag publiserte Folkehelseinstituttet en ny ukerapport som viser at Sverige kan vise til en nedgang i påviste smittetilfeller i løpet av de siste fire ukene.

For Sverige som helhet forteller ukerapporten om 23,3 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i uke 29. Samtidig er Sverige et av landene som i forhold til befolkningsstørrelse rapporterte flest tilfeller i uke 29. De andre er Romania, Bulgaria og Portugal.

Les også: Korona: Dette får du dekket om Spania blir rødt i morgen

Flere regioner under 20-grensen

Värmland hadde i uke 29 kun 3 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, og dermed en ny uke med smittetilfeller under 20, viser regiontall fra Folkhälsomyndigheten. Det er en nedgang fra 7 i uke 28.

Skåne, Kronoberg og Blekinge, som allerede står på FHIs grønne liste, hadde henholdsvis 11, 13 og 5 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i uke 29.

Andre regioner som i uke 29 har smittetall under 20 per 100.000 innbyggere er Norrbotten (18), Jämtland Härjedalen (16), Sörmland (16), Uppsala (16), Östergötland (11), Halland (10), Örebro (9) og Kalmar (6).

5676 døde totalt, 9 nye siste døgn

Koronatallene for Sverige torsdag viser videre en økning i dødstallene med ni det siste døgnet. Det er totalt 5676 dødsfall, 78.763 smittetilfeller og 2502 som gjennom perioden har hatt behov for intensivpleie. Sverige har per dags dato 564 respiratorsenger tilgjengelige. Det ligger 58 pasienter med covid-19 inne på intensivplass torsdag.

Värmland län, som grenser til de norske fylkene Viken og Innlandet, er mye besøkt av nordmenn på handle- og hyttetur og lå allerede før nye tall ble presentert av Folkhälsomyndigheten torsdag godt an til bli «friskmeldt» av norske myndigheter.

På nettsiden til det europeiske smittevernbyrået ECDC har Värmland en stund vært merket som gult område med mindre enn 20 påviste smittetilfeller per 100.000 innbyggere over en 14-dagers periode. For Värmlands del har dette ikke endret seg på ECDCs nye kart torsdag.

FHI: - Veldig positiv utvikling

Nettavisen skrev om FHIs vurderinger rundt Värmland sist uke, og de gikk da langt i å antyde at regionen havner på grønn liste fredag.

- Vi ser at flere regioner i Sverige har synkende smittetall, og det er en veldig positiv utvikling, uttalte Siri Feruglio, overlege ved Avdeling for smittevern og beredskap, til Nettavisen 17. juli.

Tallene for uke 28 viste 7 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i Värmland (totalt 20 den uka). Dermed lå smittenivået i Värmland under to län som allerede var åpnet for nordmenn, Kronoberg og Skåne, der tallet var 9 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

Les også

Sverige: 5667 koronadøde så langt, anslår 1100-2500 neste år

Ønsker å få nordmennene tilbake

På Maximat i Töcksfors, en plass hvor mange nordmenn grensehandler, har butikken allerede dratt inn permitteringen i håp om at nordmenn dukker opp snart.

- Det skal bli «jättebra» å få nordmennene tilbake, sier Phat Khamsai, butikkmedarbeider hos MaxiMat i Töcksfors i nettopp Värmland län til VG.

En slik åpning vil glede mange nordmenn som vanligvis handler mye i Sverige. I tillegg vil det kunne gi en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning til svensk økonomi i grenseområdet, som er veldig avhengig av nordmenn som handler. Siden nedstengningen har mange blitt permittert, og svensk dagligvare har slitt langs grensen.

- Kommer til å bli invadert av Oslo

Med ikke alle svensker er begeistret for utsiktene til å få et stort antall nordmenn over grensen:

- Vi kommer til å få en ekstrem høy smitterisiko når tusentall nordmenn kommer hver dag. Ingen regler kommer til å bli fulgt, spredningen vil skje i hvert butikklokale, skriver tre innsendere bosatt i Eda kommune i et debattinnlegg i Arvika Nyheter.

Eda kommune med tettstedet og handelssenteret Charlottenberg har under koronautbruddet vært en av de minst rammede kommunene i Sverige og har ikke registrert noen koronadødsfall.

«Eda kommer å bli invadert av hele Oslo og områdene opp mot Hamar og hele Sør-Norge», advares det i innlegget.

Les også: 86 norske kommuner uten koronasmitte

Kommentarer til denne saken