*Nettavisen* Nyheter.

Nye spor i 15 år gammelt drap

Foto: (Stein Wilhelmsen)

For 15 år siden måtte Marie-Louise Bendiktsen (59) bøte med livet. Nå vil politiet forfølge nye spor i den uoppklarte drapssaken fra 1998.

06.07.13 15:50

(Nordlys) Natt til 15. juli er det nøyaktig 15 år siden Marie-Louise Bendiktsen ble overfalt, voldtatt og knivstukket til døde i sitt eget hjem på Sjøvegan i Salangen. Saken står ennå som en av få uoppklarte drap i Norge.

Til tross for en omfattende politietterforskning over flere år, har ingen personer vært siktet for drapet. Saken ble sist gjenopptatt i november 2008, før den ble henlagt igjen året etter.

Likevel har ikke politiet gitt opp å komme til bunns i drapsgåten. Etter møter i juni med både statsadvokatkontoret og politimesteren i Troms, ønsker lensmannskontoret i Salangen nå å ta opp tråden igjen.

– Vi vil innstille på å gjøre nærmere undersøkelser i saken på bakgrunn av egne vurderinger og informasjon som har kommet inn utenfra, bekrefter lensmann Hans Roar Rasmussen overfor Nordlys.

Kan gjenopptas
Han vil ikke kommentere hva disse opplysningene dreier seg om, men utviklingen kan ende i at drapsetterforskningen formelt gjenopptas.

Hvorvidt det blir utfallet eller ei, vil imidlertid ikke Rasmussen forskuttere.

– At politiet utreder opplysninger nærmere, trenger ikke nødvendigvis å medføre at påtalemyndigheten gjenåpner saker, understreker han og legger til at det ikke er første gang at det har tilflytt politiet nye opplysninger etter at saken sist ble henlagt i 2009:

– Fra tid til annen drypper det inn informasjon som kan være mer eller mindre interessant, sier Rasmussen.

Førstestatsadvokat Lars Fause, leder for påtalemyndigheten i Troms og Finnmark, sier på generelt grunnlag at terskelen for å gjenoppta drapssaker er lav, selv etter 15 år.

– Vi vet at vi står overfor et drap, og det er ikke før det er gått 25 år (foreldelsesfristen, red.anm.), at vi glemmer det. Det betyr i klartekst at enhver opplysning som er interessant og ikke sjekket ut før, er relevant å vurdere, sier Fause.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Torgrim Rath Olsen

– For jævlig å ikke vite
Trond Bendiktsen, Marie-Louises sønn, sier at han er overrasket over at politiet nå vil se nærmere på saken etter at den sist ble henlagt i 2009.

– Men det er selvfølgelig positivt dersom det er noe nytt som faktisk kan lede til noe, understreker han og fortsetter:

– Samtidig har det vært noen runder med dette tidligere, uten at dette har ført til noe. Jeg tør ikke håpe at det skal ende i en oppklaring, men det er lov å krysse fingrene.

Bendiktsen beskriver det som frustrerende at han selv etter 15 år ikke har fått svar på i hvem som er skyld i drapet på hans mor.

– Det er for jvlig å ikke vite, selv om man venner seg til å leve med alt. Det er ikke lenger noe som plager meg daglig, slik det gjorde de første årene, men det ligger jo alltid der, sier han.

Vil fjerne foreldelse
Justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) har tydelig signalisert at hun ønsker å oppheve foreldelsesfristen for alvorlige forbrytelser som drap.

Det er i dag ti år til Sjøvegan-drapet er foreldet, men Bendiktsen forteller at debatten som har oppstått i forbindelse med Faremos utspill, har vært en påminnelse for ham om morens skjebne.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Selv om det ikke er akutt for vår del, vekker det til live en del tanker, sier Bendiktsen.

Førstestatsadvokat Lars Fause vil nødig ha noen mening om foreldelsesfristen bør oppheves. Han minner imidlertid om forbrytelser blir vanskeligere å føre bevis for etter hvert som tiden går.

– Samtidig kan man jo tenke seg at man får en tilståelse etter for eksempel 30 år. Da ville det vært dumt dersom saken var foreldet, sier Fause.

I mellomtiden har lensmann Hans Roar Rasmussen følgende løfte i etterforskningen av drapet på Marie-Louise Bendiktsen.

– Vi gir ikke opp, det gjør ikke politiet. Saken blir ikke lagt bort.

Les flere saker fra Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.