RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye spotrekorder i Nordsjøen

Sist oppdatert:
Supplyrederne med spottonnasje i Nordsjøen satte ny historisk standard i august.
Etter en vår preget av stadig nye rekorder innen supplymarkedet i Nordsjøen, var det ventet en mer sidelengs utvikling i sommer, men fasiten for august viser nye fantastiske rekorder for spotflåten.

Det er igjen ankerhåndteringsfartøyene (AHTS) som førte an, men også forsyningsskipene (PSV) kan notere kraftig hopp fra allerede rekordhøye ratenivåer i den siste sommermåneden.

Først den siste uken i august viste markedet tegn til å gire litt ned, da en håndfull AHTS'er ble ledige i markedet, melder offshoremeglerhuset Seabrokers.

Solstikk

Det er ikke tvil om at rederne har hatt alle de gode kortene på hånden i spotmarkedet i Nordsjøen denne sommeren. Befrakterne har på sin side bare måttet bla opp for å sikre seg tonnasjen foran nesen på konkurrentene.

Det ført til ny toppnotering i alle segmenter av supplynæringen. Den råeste slutningen var for store AHTS'er hvor det meldes om slutninger helt oppe i 110.000 pund pr. dag. Den forrige fra i våres lå på rett over 80.000 pund pr. dag.

80.000-merket ble derimot snittet for august, nærmere bestemt 81.450 pund pr. dag ifølge Seabrokers månedsrapport.

Dyrt å forsyne

Kostnadsøkningen i offshorebransjen ser ut til å slå ut i alle ledd, og forsyningsskipene tar sin del av kaka i Nordsjøen.

Snittraten for spotforsyningsoppdrag i Nordsjøen endte i august på rekordsterke 37.846 pund pr. dag. Det er en klar økning i forhold til den forrige toppen i mai, da snittraten endte på 30.905 pund.

Det er er spesielt de mindre PSV'ene med lasteområder under 800 kvadratmeter som kan notere største økning. Snittraten for de små OSV'ene steg fra 26.000 i juli til 35.951 pund pr. dag i august. Tilsammenligning lå nivået i samme måned i fjor på 14.056.

De store PSV'ene oppnådde i snitt 30.000 pund, som er rett over toppen fra juni på 29.249 pund.

Toppslutning for forsyningsoppdrag var i august på 47.000 pund.

Rateoppgang forklares godt av utnyttelsesgraden til spotflåten i Nordsjøen, som i nesten alle segmenter lå på 90 til 95 prosent, som tilsier full utnyttelse av flåten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere