Gå til sidens hovedinnhold

Nye studier: Menn under 30 har større risiko for bivirkninger av denne koronavaksinen

Moderna-vaksinen kan være koblet til høyere risiko for myokarditt enn hva man tidligere har sett.

Risikoen for hjertemuskelbetennelse (myokarditt) skal også være størst blant unge personer som er under 30 år. Amerikanske helsemyndigheter har sett på nye data fra kanadiske studier som peker på at Moderna-vaksinen kan gi to og en halv ganger høyere risiko for bivirkninger enn Pfizer-vaksinen. Det skriver Washington Post.

De skriver videre at bivirkningene inntreffer rundt en uke senere etter at man har fått dose to av koronavaksinen. Washington Post har fått opplysningene av to kilder som har innsyn i rapportene fra Canada, skriver Aftonbladet.

Det blir imidlertid understreket at bivirkningene fortsatt er veldig sjeldne, og en av de to kildene poengterer også at det er for tidlig å konkludere, siden studiene er fortsatt pågående. Den amerikanske legemiddelmyndigheten har siden juni hatt en advarseltekst for både Moderna- og Pfizer-vaksinen.

Flere bivirkninger

Andre og mindre alvorlige bivirkninger etter koronavaksinasjon har blitt rapportert inn fortløpende til Statens legemiddelverk. De har sagt at de vanligste bivirkningene som nordmenn opplever, er smerter på stikkstedet, hodepine og generell uvelhetsfølelse med feber.

- Begge disse vaksinene (Moderna og Pfizer) kan gi milde bivirkninger, men alvorlige bivirkninger er sjelden, sa medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Nettavisen i juli.

Les også: Deltavarianten er på fremgang: - Alle som får tilbud om vaksine må vaksinere seg

Tidligere har Legemiddelverket informert om at såkalt «korona-arm» kan forekomme. Det vil si en forsinket lokalreaksjon i vaksinasjonsarmen som vanligvis oppstår fem til ti dager etter vaksinasjon, der man kan oppleve rødhet og hevelse, og i enkelte tilfeller også kløe og smerte rundt stikkstedet.

Erfaring tyder på at denne reaksjonen oppstår litt hyppigere etter vaksinasjon med Moderna enn med Pfizer, men den medisinske fagdirektøren har sagt at forskjellene er små.

- Bivirkningsprofilen for vaksinene er like. Det er derfor ingen grunn til å foretrekke den ene fremfor den andre eller utsette vaksinering – ta den vaksinen du blir tilbudt, var Madsens klare oppfordring.

Større bryster

En annen og sjelden bivirkning som har rammet unge kvinner, er at noen har opplevd å få hovne lymfeknuter etter å ha fått Pfizer-vaksinen. Da har enkelte kvinner opplevd det som at brystene har blitt større. Madsen har tidligere sagt dette om denne sjeldne bivirkningen.

Les også: Dette er bivirkningene nordmenn kjenner etter Pfizer-vaksinen

- Det som kan være forklaringen, er at når man blir vaksinert, så vil kanskje 10 prosent få hovne lymfeknuter i armhulen. Det kan presse brystene litt framover, og man kan få en følelse av at de har blitt større, har den medisinske fagdirektøren sagt til NRK.

Han påpekte også at det ikke trenger å være noe å bekymre seg over, fordi virkningen vil gå over etter noen uker.