*Nettavisen* Nyheter.

Nye superskjermkort

ATI har endelig fått ut finger’n og har i dag lansert sine nye skjermkort.

14.05.07 16:21

Mange har begynt å lure på hva i himmelens navn ATI har drevet med de siste månedene. Nvidia lanserte sine DirectX 10-kompatible skjermkort før jul, og ryktene har gått jevnt om når ATI skulle komme med sine. Det heteste ryktet gikk på at det skulle lanseres på CeBIT i mars, men det ble det ikke noe av.

Alt er nå HD
Men nå har endelig ATI valgt å vise frem sitt nye vidunder til verden. Den nye serien har fått navnet ATI Radeon HD 2000.

Løsningen er den første fra ATI med DirectX 10-støtte, det får integrert HDMI-støtte – og en ekstrem minneteknologi på 512 bit. Kortene kan for øvrig drive to skjermer med oppløsning på opp til 1920 x 1200 hver – eller én skjerm på 2560 x 1600 punkter.

Teknisk preik
For de litt mer tekniske kan det nevnes at kortet benytter andregenerasjons unified shaders, noe som betyr at shader-delene av prosessoren kan håndtere både vertex-shader og pixel-shader om hverandre for bedre utnyttelse av prosessoren.

Ellers har kortene i likehet med Nvidia-kortene integrert støtte for dekoding av HD-video, inkludert Blu-ray og HD DVD. På den måten belastes ikke prosessoren i noe særlig grad når slike tunge videoer skal spilles av.

Optimalisert for Vista
Optimaliseringen for Vista er naturligvis på plass, og da er det håp for at nestegenerasjon skjermkort endelig skal fungere som det skal i det nye operativsystemet. Som kjent har Nvidia hatt enormt med dirverproblemer for Vista.

Kortet kommer i første omgang i tre utgaver for stasjonære maskiner, HD 2400, 2600 og 2900 – der hvor høyere tall betyr bedre ytelse og høyere pris. I tillegg dukker den opp i ikke mindre enn fem versjoner for bærbare datamaskiner, hvorav tre av dem kun er billigløsninger. Kortet står også for dekodingen av MPEG2, MPEG4, DivX, WMV9 og H.264/AVC – som alle baserer seg på MPEG4-standarden i større eller mindre grad.

De som er veldig interessert i tekniske detaljer kan lese det meste om de nye grafikkbrikkene her.

Hyggelig pris
Prisen på de nye toppkortene med 512 megabyte minne vil i de billigste nettbutikkene ligge på rundt 3.300 kroner – noe som er vesentlig lavere enn toppkortene fra Nvidia. Har du et Crossfire-hovedkort så kan du kjøpe to og få nesten dobbelt ytelse. Kortene skal være klare i butikkene i løpet av få dager.

Det er i skrivende øyeblikk ikke offentliggjort mange testresultater av store nettsteder som sammenligner ytelsen med Nvidias toppkort, men de få som er ute ser ut til å vise at kortene er en anelse tregere enn Nvidias beste. Du kan laste ned skrytevideoer av grafikken på de nye skjermkortene her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.