Per 12. desember har danske helsemyndigheter registrert totalt 2471 omikron-tilfeller. Det framkommer i en fersk rapport fra Statens Serum Institut.

Tallene gjelder for perioden 22. november til og med 12. desember. Statens Serum Institut opplyser i rapporten at antall omikron-relaterte sykehusinnleggelser er 27. Det utgjør drøyt én prosent av de påviste omikron-tilfellene i Danmark.

Les også: Britisk helseminister: 40 prosent av koronatilfellene i London er omikron

SISTE: FHI i ny risikovurdering - venter betydelig økt smittespredning

- Ganske lik delta-andelen

- Hva forteller dette oss, og hvilken andel opererte en med for delta-varianten, Espen Rostrup Nakstad?

- Det er vanskelig å si hvor stor andel av deltasmittede personer som innlegges på sykehus, fordi mørketallene er usikre. Antagelig er det godt under 0,5 prosent. Det ser foreløpig ut som andelen med deltasmitte som innlegges, er ganske lik andelen med omikronsmitte. Det kan i alle fall se slik ut når man sammenstiller registrerte smittetilfeller i Danmark og antallet inneliggende pasienter noen dager senere, svarer assisterende helsedirektør Nakstad i en SMS til Nettavisen.

- Vi får trolig en bedre oversikt over dette de neste dagene, når etterregistreringen fra forrige uke er fullført, opplyser Nakstad.

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier disse tallene fra Danmark forteller oss lite foreløpig.

- Vi må vente og se til omikron har smittet flere i alle aldersgrupper. Vi håper den er mindre alvorlig, men det er langtfra sikkert. Omikron blir dominerende i løpet av de neste to-tre ukene, skriver Aavitsland i en SMS til Nettavisen.

I Norge er det mandag formiddag registrert 958 omikron-tilfeller, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Les også: FHI: Tredje dose ikke nok for å kontrollere omikronspredningen

- Kan bli dominerende i Danmark på onsdag

I Danmark har det den siste tiden vært en eksplosiv vekst i antall omikron-smittetilfeller.

Danske Peter Reinhard Hansen er økonomiprofessor ved University of North Carolina. Hansen har beregnet at omikron vil være den dominerende varianten i Danmark i løpet av sent tirsdag.

«Progresjonens bane er nøyaktig som forutsett. Direkte omikron-smitte ser ut til å bli dominerende sent på tirsdag. Forventet gjennomsnittlige omikron-tilfeller er ventet å være over 50 prosent på onsdag,» skriver Hansen i en Twitter-melding.

FHI-scenario: 90.000-300.000 tilfeller per dag

Folkehelseinstituttet (FHI) kom med en ny risikovurdering for omikron-varianten mandag ettermiddag. Rapporten er dyster lesing. FHI anslår i et foreløpig scenario at det vil kunne bli mellom 90.000 og 300.000 daglige smittetilfeller om tre uker.

- Omikronvarianten vil allerede i desember forårsake en bølge med mange syke, mange innleggelser, betydelig belastning på helsetjenesten og betydelig belastning på samfunnet, blant annet gjennom utbredt sykefravær. Selv om omikronvarianten skulle gi mindre alvorlig sykdom hos den enkelte, vil den store spredningen likevel føre til betydelig flere innleggelser enn i dag, skriver FHI.

- I et foreløpig scenario beregner vi at det om tre uker kan bli opp mot 90.000 og 300.000 tilfeller per dag og 50 til 200 innleggelser per dag dersom tiltakene ikke bremser epidemien betydelig, opplyser Folkehelseinstituttet.

Oppfriskningsdose

Den danske regjeringen har nå besluttet at alle over 40 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose innen nyttår. Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, sier det er nødvendig med ekstra immunitet mot omikron-varianten.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har godkjent oppfriskningsdose av enten Pfizer- eller Moderna-vaksinen seks måneder etter andre dose. Men Danmark tillater nå en tredje dose allerede 4,5 måneder etter andre påførte stikk, skriver danske medier. Per nå har 1,2 millioner dansker fått sin tredje dose.