Fredag 7. mai ble Medieundersøkelsen 2021 lagt frem på nordiske mediedager. I undersøkelsen er det med 847 medlemmer av Norsk Journalistlag. 629 har fortalt hvem de vil stemme på.

Grunnet pandemien er det også gjennomført spørreundersøkelser med leger og sykepleiere for å få deres syn på hvordan pressen har dekket koronaviruset.

MDG ville fått 15,1 prosent

På spørsmålet hva journalister ville stemt dersom det var stortingsvalg i morgen, er det et enormt sprang fra folk flest til dem som jobber i mediene.

Dersom journalister var de eneste med stemmerett i Norge, ville Rødt fått en oppslutning på 10,3 prosent. SV ville fått 17,3 prosent og MDG ville fått 15,1 prosent.

Les mer: Regjeringens nye flagg-forslag vekker oppsikt: – Hva er galt med det norske flagget?

Til sammenligning er det bare 14,8 prosent som enten ville stemt på Høyre eller Frp. Frp får kun 1,9 prosent.

Slik ville oppslutningen vært for samtlige partier:

Det er når det gjelder mandatfordelingen på Stortinget skillet blir tydeligst. For å få flertall trenger man 85 stortingsrepresentanter. Rødt, SV og MDG får til sammen 76.

Fremskrittspartiet ville ikke fått en eneste stortingsrepresentant. Høyre ville endt opp på kun 23. I dag har partiet 45.

Les også: Lysbakken: Pinlig at Norge ikke ville dele vaksineoppskrift med verden

Partiene på venstresiden, bestående av SV, Rødt, MDG og Arbeiderpartiet ville til sammen fått 120 av 169 stortingsrepresentanter.

Fordelingen av mandater på Stortinget ville vært slik:

– Nesten parodisk

Sjefredaktør Vebjørn Selbekk i den kristne dagsavisen Dagen mener tallene sier en god del om norsk presse.

– Det er jo nesten parodisk at tre relativt små parti er nær ved å ha rent flertall blant norske journalister. Situasjonen har vært sånn lenge. Men det er klart at det sier noe om norsk presse, sier Selbekk til Nettavisen.

Redaktøren mener imidlertid det er viktig å oppfordre folk på høyresiden om å søke seg inn i journalistyrket.

Les mer: Milliardær i strupen på SV: - Partiet forstår ingenting av næringslivet

– Folk som har mer høyreorienterte meninger søker seg ikke til pressen. Vi kan ikke bare kjefte på journalistene vi har i dag. Men det sier noe om hvem som søker seg til yrket, sier han.

Selbekk mener norsk presse er jevnt over god, spesielt sammenlignet med Sverige.

– Vi har en god presse i Norge. Sammenligner vi med Sverige har vi ingenting å skamme oss over. Men der jeg tror det betyr noe er hvilke saker vi velger å skrive om. Den politiske tilhørigheten kan skape noen hvite flekker i journalistikken, sier han.

I undersøkelsen kommer det frem at redaktører i større grad stemmer Høyre enn journalistene. Men oppslutningen om Frp er likevel veldig lav. Utvalget er langt mindre - og Frp ville oppnådd null prosent oppslutning blant redaktører.

- De borgerlige får 72 mandater blant redaktørene, mens de rødgrønne får 87. Så det er et viktig poeng - selv om Høyre som enkeltparti gjør det bra, så er det fortsatt rødgrønn seier hvis det kun er redaktørene som skal bestemme hvem som skal sitte på Stortinget, sier medieforsker Erik Knudsen til Kampanje.