Det betyr at det totalt er funnet fem tilfeller av det som internasjonalt omtales som den norske mutasjonen.
Sporadiske tilfeller
De to siste personene som har utviklet mutasjonen, har ikke hatt noen kontakt med hverandre og heller ikke med de tre andre, skriver Aftenposten.
- Det tyder på at det er mer sporadiske tilfeller, og at det muterte viruset ikke har spredt seg, men at mutasjonen har oppstått hos den enkelte, opplyser overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet.
Iversen påpeker at de to siste mutasjonene ikke er endelig bekreftet, men foreløpig tyder tester på at det er samme mutasjon. Det muterte viruset har evnen til å feste seg veldig langt ned i lungene og forårsake lungebetennelse. Ettersom lungebetennelsen er forårsaket av virus, og ikke bakterier, kan den ikke behandles med antibiotika.
Iversen opplyser at fem eller seks utenfor risikogruppene har dødd av svineinfluensa i Norge, ikke tre som tidligere antatt.
Smittet dypere
20. november opplyste helsemyndighetene at de to første som døde av svineinfluensa, hadde en mutert variant av H1N1-viruset. Det ble avdekket etter granskingen av dødsfallene.
Denne varianten av viruset kan ha bidratt til at viruset kan ha smittet dypere ned i luftveiene hos pasientene og skapt et alvorligere forløp, opplyste helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og direktør Geir Stene Larsen ved Folkehelseinstituttet.
Også hos en av pasientene som ble alvorlig syk ble det funnet det samme muterte viruset.
Les også:Fant mutert svineinfluensavirus