Gå til sidens hovedinnhold

Nye tilfeller av narkolepsi

Legemiddelverket har fått inn flere meldinger om folk som har fått søvnsykdommen narkolepsi etter å ha tatt svineinfluensavaksinen.

- Legemiddelverket har nå fått meldt inn fire tilfeller av narkolepsi hos personer som tidligere har fått vaksinen mot influensa A(H1N1), også kalt svineinfluensa. Tre av tilfellene er registrert av helsepersonell, mens det ene er meldt inn av pårørende, skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

De ferskeste innrapporterte tilfellene er en jente på 11 år og en mann på 35.

Skal granskes
Det europeiske legemiddeltilkontoret (EMA) bestemte fredag å innlede en gransking av alle tilfellene i Europa.

Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet støtter EMAs beslutning.

- Vi har ønsket en grundig gjennomgang av tilfellene. Dette påvirker ikke noen formelle vurderinger rundt vaksineprogrammet, og per nå foregår det ingen vaksinering med Pandremix i Norge, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen.

Selv om narkolepsi-tilfellene har en tidsmessig tilknytning til bruken av vaksinen Pandemrix, er det fremdeles ikke kjent om vaksinen har forårsaket sykdommen, ifølge EMA.

- EMA vil nå gå gjennom alle tilfellene grundig, og se det i sammenheng med den normale forekomsten av narkolepsi i befolkningen, står det i pressemeldingen.

Stoppet i Finland
Finske myndigheter bestemte tirsdag at vaksineringen med Pandemrix skulle stoppes, etter seks tilfeller av narkolepsi hos barn som hadde fått vaksinen.

- Vi ber leger være spesielt oppmerksomme på mulige tilfeller av narkolepsi hos barn. Alle tilfeller som oppstår hos barn etter vaksinering med Pandemrix må meldes til Folkehelseinstituttet, påpeker Legemiddelverket.

Kommentarer til denne saken