- Høyre foretar nå en faneflukt fra Kunnskapsløftet, sier stortingsrepresentant Tord Lien (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Søndag presenterte Høyre forslag som skal gi yrkesfagene et nytt løft.

- Dette er gledelig, men helt nye toner fra Høyre, sier Lien og peker på at Høyres Kristin Clemet hadde et helt annet utgangspunkt da hun la fram Kunnskapsløftet på slutten av Bondevik IIs regjeringstid.

Mer språk
- Den gang ville Høyre til og med ha med et obligatorisk andre fremmedspråk i yrkesfagene. Under Ine Eriksen Søreides ledelse har Høyres fraksjon i utdanningskomiteen hardnakket forsvart Kunnskapsløftet. Så sent som i budsjettdebatten i desember i fjor forsøkte jeg å si at man ikke trengte litteraturanalyse på yrkesfagene. Da var det liten støtte å hente i Høyre, sier Lien.

- Men nå har Høyre altså kommet Frp imøte på en skolefaglig sak. Det er jo svært gledelig og åpner nærmere samarbeid med oss, sier Frp-talsmannen.

Viktig sak
- Venstre har vært en forkjemper for dannelsesfagenes betydning også i yrkesfagene. I så måte er dette siste Høyre-utspillet altså en dreining vekk fra Venstre og over mot Frp i en sak som Høyre selv sier skal være partiets viktigste sak frem mot lokalvalget i 2011 og stortingsvalget i 2013, sier Lien.

Erna Solberg mener at målet må være gode fagfolk, ikke at flest mulig skal oppnå studiekompetanse.

- Vi må ikke glemme at vi også i framtiden vil ha behov for at mer enn halvparten har en skikkelig yrkesutdannelse. Høyre vil heve statusen for yrkesfagene, sier Solberg.

- Elever begynner på yrkesfag fordi de ønsker seg et yrke. Hvis det ikke gis relevant opplæring er det lett å miste motet og droppe ut. Det vil vi gjøre noe med, sier Høyre-lederen.