RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye vitner skal avhøres i Shilan-saken

(Bergensavisen)
Sist oppdatert:
Politiet gjenåpner etterforskningen av dødsfallet til SV-politikeren og menneskerettighetsaktivisten Shilan Shorsh i Bergen.

Vitner skal avhøres og avlåste skap gjennomsøkes. Det har vært to sentrale krav fra Shilan Shorshs familie og venner, som aldri har forsonet seg med at saken ble henlagt.

– Finnes det informasjon av betydning som vi kan ha oversett, er det viktig å få belyst dette, ikke minst av hensyn til politiets tillit, sier politiadvokat Janne Ringset Heltne i Hordaland politidistrikt til NTB.

Påsatt
«Bergens modigste kvinne» ble hun kalt, den norskkurdiske politikeren og menneskerettighetsaktivisten Shilan Shorsh. 39-åringen ble funnet død etter en brann i sin egen leilighet i Fyllingsdalen 18. mai i fjor. Saken ble henlagt av politiet 17. desember.

Politiet slo tidlig fast at brannen var påsatt og at dødsfallet således ikke skyldtes en ulykke. Men om Shorsh ble drept eller begikk selvmord, greide politiet aldri å finne ut av.

– Per i dag foreligger det ingen ny konkret informasjon om brannårsak, sier politiadvokaten.

Stasjonssjef Tore Salvesen ved Bergen Vest politistasjon sa lørdag til VG at etterforskerne ikke fant noe som understøttet at Shorsh ble utsatt for en kriminell handling.

Kritikk
Shilan Shorsh familie, venner og politiske støttespillere har lenge mistenkt at 39-åringen ble drept. Hun hadde levd med trusler i lengre tid og var i perioder utstyrt med voldsalarm.

I januar 2013, noen få måneder før hun døde, henvendte Shilan Shorsh seg til SV-nestleder Inga Marte Thorkildsen under partiets kvinnekonferanse og fortalte om en lang rekke trusler.

– Hun var åpenbart redd, uttalte Thorkildsen til VG i helgen. SV-nestlederen tok kontakt med politiet da hun hørte at Shorsh var død, men hørte aldri noe mer fra etterforskerne.

Samme leder
Det var delvis på grunn av medieoppmerksomheten om saken at Hordaland politidistrikt søndag besluttet å gjennomgå saken på nytt. Tirsdag ble etterforskningen formelt gjenopptatt.

– Det er veldig bra at politiet gjør en ny vurdering. Vi håper at gjennomgangen vil gi oss svar på spørsmålene som vi har, sa Shilan Shorshs søster Shahen Ahmad til NTB søndag.

Politiadvokat Janne Ringset Heltne opplyser til NTB at Shilan-saken skal ha samme etterforskningsleder som sist. Det ser hun ingen problemer med.

– Men i tråd med nye retningslinjer fra Riksadvokaten er det statsadvokatene som i saker som dette skal treffe den påtalemessig avgjørelsen, framholder hun.

Retningslinjene hun sikter til ble sendt i brevs form i kjølvannet av Monika-saken. Også denne ble henlagt og senere gjenopptatt. Nå er åtte år gamle Monika Sviglinskajas tidligere stefar pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Ny enhet
Politimester Geir Gudmundsen opplyste tirsdag overfor Dagbladet at han ønsker en omfattende reform av politidistriktet.

Ifølge avisen skal drap og alvorlige voldssaker i framtiden løftes fra lokale lensmannskontor til en nyetablert, felles kriminalenhet med en særskilt retts- og påtaleavdeling samt egen stab av etterforskere.

Gudmundsen sier de tar med seg erfaringene fra Monika- og Shilan-sakene når organisasjonen nå endres.

– Vi må ta inn det vi har lært av de sakene vi har hatt, på godt og vondt.

En varslerrapport på 200 sider om en angivelig ukultur i politidistriktet ble overlevert Gudmundsen før helgen. Det er usikkert om denne også har medvirket til etableringen av den nye krimenheten fra 1. januar neste år. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere