RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nyfødte foretrekker vakre ansikter

Babyer liker best å kikke på vakre ansikter, viser ny forskning. Mye tyder på at evnen til å kjenne igjen ansikter er medfødt.

Det har lenge vært kjent blant psykologer at babyer er tiltrukket av visse typer gjenstander, slik som bilder med stor kontrast og kurvede biologiske former.

Briten Alan Slater og hans kolleger ved universitet i Exeter har forsket videre på dette temaet, blant annet ved å studere hvor lang tid babyer bruker på å kikke på ulike typer ansikter.

I studiet ble spedbarn i alderen én til sju dager vist bilder av kvinneansikter. Ansiktene var på forhånd vurdert og inndelt i en skala på 1-5 i forhold til hvor vakre de var.

Babyene fikk se to og to bilder i hver ende av skalaen. Bildene hadde tilnærmet lik kontrast og lysforhold.

Nesten alle babyene brukte mer tid på de vakreste ansiktene enn de mindre vakre.

- Skjønnhet dreier seg ikke om øyet som ser. Det er medfødt, sier Slater til New Scientist.

- Babyer er født med en ganske god egenskap til å kjenne igjen et vanlig menneskeansikt. Det hjelper dem til å kjenne igjen familiære ansikter og til å lære om verden, fortsetter Slater.

Ifølge Slater kan dragningen mot vakre ansikter skyldes at pene mennesker har prototypen på et menneskeansikt.

- I en babys hjerne kan vakre ansikter være stereotypen på et menneskets ansikt. Dette er de i stand til å kjenne igjen, og en slik medfødt evne hjelper babyer til å koble ansikter med lyder som for eksempel stemmer, sier Slater til New Scientist.

Resultatene fra studiet ble presentert på the British Association for the Advancement of Science Festival of Science i Exeter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere