RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nygårdshaugs favoritt

Å nyte en herlig Caldo verde på Madeira er Nygårdshaugs favoritt.
Å nyte en herlig Caldo verde på Madeira er Nygårdshaugs favoritt. Foto: Michael Heigl (Creative Commons)
Sist oppdatert:
Suksessforfatteren Gert Nygårdshaug går aldri lei dette når han besøker Madeira.

Nygårdshaug er Reiser & feries faste matspaltist. Hver måned gir han deg gode reise- og matopplevelser fra sine reiser rundt i verden.
ABONNER PÅ REISER & FERIE NÅ

Seks måneder av mitt liv har jeg tilbrakt på denne vakre, grønne øya ute i Atlanteren litt nord for Kanariøyene. Seks måneder mens jeg skrev én av mine første romaner. Jeg hadde fått for meg at Madeira måtte være toppen av det sunkne Atlantis, og at jeg derfor måtte sitte der og skrive en bok som nettopp skulle handle om mysteriet omkring dette sagnriket. Jeg kjedet meg aldri.

Det totale fraværet av kjedsomhet, skyldtes i hovedsak tre ting: Madeiras vakre og frodige natur, den intime og humørfylte atmosfæren på hovedstaden Funchals fadoklubber om kveldene og ikke minst den rikholdige og varierte madeirianske kokekunsten.

Det er likevel neppe til å unngå å bli kraftig matlei under lengre utenlandsopphold. Alt det nye og eksotiske er prøvd og kan ikke tværes ut i uendelighet med samme entusiasme. Da skjer det som gjerne skjer: Du har oppdaget en favoritt som du aldri går lei av.

Nettopp det skjedde med meg under oppholdet på Madeira. Boken jeg arbeidet med skulle nemlig bli gjødd opp på adskillige munnfuller av det som etter hvert ble min favorittrett: Caldo verde med stykker av bacalhau (torsk) i.

Caldo verde er navnet på den tradisjonsrike portugisiske suppen, og her finnes mange varianter. Oversatt betyr det «grønn kjøttsuppe», selv om fisk også kan brukes. Det «grønne» kan bestå av alt fra grønnkål til spinat, og min favoritt når jeg skal kopiere retten hjemme i Norge, er en blanding av brennesle og løpstikke.

Caldo verde à la Madeira

Ingredienser

Kokte poteter
Fiskebuljong
Noen never hakket løpstikke/brennesle
En drøy klype timian
Noen hvitløksfedd
Fløte
Salt og pepper
En skvett madeira
Noen dråper sitron
Klippfisk
Vaktelegg, om du har

Slik lager du Caldo verde

Basis for denne retten er enkle, men rene råvarer. Klippfisken har du vannet ut og kokt på forhånd. Varm opp fiskebuljongen og pisk inn fløten. Potetene moses inn i kraften til den har fått passende tykkelse. Rikelig av det grønne blandes inn og smakes til med salt, pepper, timian og knust hvitløk. Enn skvett madeira etter smak og behag, og gjerne noen dråper sitron for å spisse suppen. Hell opp suppen i tallerken og legg inn de varme klippfiskstykkene, samt et hardkokt vaktelegg til slutt. Server gjerne litt lyst brød til.

Vintips til Caldo verde

Riktig vin til god mat er et must. Og når jeg tar en liten runde i vinkjelleren mens en dampende gryte caldo verde snart skal plasseres på bordet, dukker gode minner frem. Det er selvfølgelig klin umulig å frembringe annet enn gode minner ved synet av støvete vinflasker! Både røde og hvite passer til dette, men når jeg finner en Alvaro Castro Dão, er jeg plutselig igjen på Madeira. Boa viagem!
Alvaro Castro Dão 2008

Land Portugal
Område Beiras
Produsent Alvaro Gastro
Pris 155,90
Varenummer 4806401

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere