RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nyhetsbyrå: - Ingen nordmenn blant gjenværende gisler

Foto: Kjetil Alsvik (Statoil)
Sist oppdatert:
Ingen nordmenn er blant de sju utenlandske gislene som fortsatt holdes fanget, etter at algeriske styrker angrep gassanlegget i Algerie, ifølge nyhetsbyrået ANI.

In Aménas/Oslo (NTB-Hege Pauline Hovig): Det var torsdag mange motstridende meldinger om gislenes tilstand.

En talsmann for gisseltakerne opplyste til ANI at 34 utenlandske gisler ble drept, mens sju fortsatt var i live; to amerikanere, tre belgiere, en japaner og en brite. Også flere gisseltakere er drept, ifølge opplysningene.

Men disse meldingene er ikke bekreftet på annet hold, og en kilde i sikkerhetstjenesten i Algerie sier at 25 utenlandske gisler har unnsluppet i live. Irske myndigheter bekreftet torsdag ettermiddag at en irsk statsborger hadde unnsluppet og var brakt i sikkerhet.

Også 600 algeriere er befridd i militæraksjonen, melder Algeries statlige nyhetsbyrå APS.

– Nordmann såret

UD bekreftet at det hadde vært en militæraksjon ved gassanlegget, men hadde ellers ingen nye opplysninger om de norske gislene.

– Situasjonen i Algerie er fortsatt uoversiktlig og uavklart, sier pressekontakt Kjetil Elsebutangen.

UD er sparsomme med opplysninger etter råd fra eksperter.

Et japansk gissel sier til Al Jazeera han og en nordmann ble såret da algeriske styrker gikk til aksjon, men dette er ikke bekreftet fra andre kilder.

Pårørende fortviler

Gisseldramaet ser uansett ut til å være er ett av de blodigste i verden på flere tiår. I alt 41 utlendinger skal ha blitt tatt som gisler ved det algeriske gassanlegget onsdag, deriblant ni nordmenn.

– Dette er alle erfarne og avholdte Statoil-medarbeidere, de fleste med lang fartstid i regionen, sa en tydelig preget Statoil-sjef Helge Lund torsdag.

Mange pårørende har oppsøkt pårørendesenteret som Statoil har opprettet på Kokstad utenfor Bergen. Der får de blant annet bistand av helsepersonell. En av de pårørende beskriver situasjonen som forferdelig.

– Det føles uvirkelig, og man greier nesten ikke å tenke på noe annet nå, sier kvinnen til Nordlys.

– Har kontroll over anlegget

En lokal kilde opplyste til den algeriske avisen TSA ved 16-tiden torsdag at den algeriske hæren hadde tatt full kontroll over gassanlegget, som Statoil driver sammen med BP og Sonatrach.

Statoil fikk torsdag bekreftet fra norske myndigheter at det foregikk en militæraksjon ved In Aménas.

Tidligere på torsdagen ba utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) algeriske myndigheter om at alle tiltak som ble iverksatt mot gisseltakerne, måtte sørge for at gislenes sikkerhet ble ivaretatt.

Eide og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skulle holde en pressekonferanse om saken klokken 19 torsdag. Statoil varslet et pressemøte på samme tidspunkt.

Militante islamister

Algeriske myndigheter opplyser at rundt 20 militante islamister står bak angrepet, som ledes av den militante islamistlederen Mokhtar Belmokhtar. Han har helt siden 1990-tallet herjet i Nord-Afrika, først i hjemlandet Algerie, men senere også i Nord-Mali.

Politi og sikkerhetskilder mener den enøyde algerieren først og fremst har brukt tiden på ren bandittvirksomhet de siste årene. Han skal ha tjent store penger på smugling av våpen og narkotika. Bortføring av vestlige turister har også vært en del av den driftige islamistens geskjeft, og i 2003 sto han blant annet bak bortføringen av 32 europeere.

Gislene ble senere løslatt mot et betydelig pengebeløp, samtidig som flere lands sikkerhetstjenester tok opp jakten på ham.

Belmokhtars gruppe har gjennom talsmenn tatt på seg ansvaret for angrepet mot Statoil-anlegget, men eksperter er usikre på motivene.

Enkelte tror at det kan være snakk om en gisselaksjon som gikk galt, selv om det nå framstilles som om det var et ideologisk motivert anslag for å tvinge Frankrike til å stanse sitt forsøk på å slå islamistene tilbake i Mali.

Følg dekningen direkte her:

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere