*Nettavisen* Nyheter.

Nyinnkjøpt borerigg fra Kina tok inn vann på Askøy - 100 personer evakuert: - Dette skal ikke skje!

Foto: (Scanpix)

Ved Hanøytangen i Askøy i Hordaland.

31.05.13 09:48

SISTE: Lekkasjen på Island Innovator på Hanøytangen på Askøy er tettet, og riggen er i ferd med å rette seg opp, opplyser Odfjell Drilling

- Vi har nå kontroll på stabiliteten på plattformen. Det pumpes inn vann i andre deler av ballastsystemet slik at vi kan balansere riggen. Vi jobber fortsatt med å få tettet lekkasjen, sa kommunikasjonssjef Gisle Johanson i Odfjell Drilling til NTB like før klokka 7.

Plattformen driftes av Odfjell Drilling som har en såkalt managementavtale med eieren Maracc.

Lekkasje
Politiet fikk melding om hendelsen like etter klokka 4.30 natt til fredag. Meldingen gikk ut på at en plattform på industriområdet på Hanøytangen tok inn vann og hadde begynt å krenge mot land.

- Det primære nå er å gjenvinne stabilitet og få tettet lekkasjen. Vi må gjennomgå hva som har skjedd. Dette er en hendelse som ikke skal inntreffe, sa Johanson i morgetimene til Bergensavisen.

Allerede i 6-tiden opplyste plattformsjefen til politiet at situasjonen var under kontroll.

- Fremdeles er det vanninntrenging, men lensepumper justerer dette, sa operasjonsleder Inger Myrtveit i Hordaland politidistrikt like etter klokka 6.

- Vi er optimistiske med tanke på dette arbeidet, sa Johanson.

Myrtveit forteller at det var en lekkasje i et pumperom som førte til at vann strømmet inn. Man startet umiddelbart arbeidet med å få stabilisert plattformen.

63 personer ble evakuert, men fortsatt er det 37 personer om bord som jobber med stabiliseringen.

Synlig krenging
En person er meldt lettere skadd, men ingen personer er savnet, understreket operasjonslederen.

- En person får nå behandling på kaia for en skade i kneet. Det er snakk om lettere skade, fortalte Gisle Johanson i Odfjell Drilling.

Allerede i 5.30-tiden var krengingen blitt godt synlig fra land, og plattformen var fortsatt ikke stabilisert. Det ble raskt lagt ut lenser for å få pumpet ut vannet.

Alle nødetater ble sendt til stedet, og både til lands og også i sjøen er det høy beredskap med brannbåt og dykkere like ved.

- Vi har valgt å ha beredskap både på sjøen og på land, i tilfelle man ikke får kontroll, sa operasjonslederen.

Vedlikehold
Alarmen skal ifølge Bergens Tidende ha gått i forbindelse med at det ble utført vedlikeholdsarbeid på plattformen. Ifølge avisen utførte dykkere arbeid da det ble oppdaget at installasjonen tok inn vann.

- Så vidt jeg vet har det ikke vært forurensningsfare i forbindelse med denne hendelsen, sa Johanson.

HMS-ansvarlig Arne Rasmussen i Bergen Group sa til avisen klokken 5.40 at dykkere er nede for å tette hull i et rør. Han fortalte at en kraftig vaier står i spenn og at man frykter den skal ryke.

- Derfor slipper ingen inn på området, sa han.

Dykkere
Det arbeides nå med å mobilisere dykkere som kan tette vanninntrengningen.

- Foreløpig er det for tidlig for oss å si noe om hva som har skjedd, sa Gisle Johanson i Odfjell Drilling.

- Vi har god fremdrift i arbeidet med å stanse vannlekkasjen. Vi er optimister og håper vi har kontroll på situasjonen om ikke altfor lenge, sa Johanson til NTB like før klokken 8.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.