Gå til sidens hovedinnhold

Nynazister siktet for kriminell virksomhet i Hellas

Fire parlamentarikere fra det nynazistiske partiet Gyllent daggry er siktet for medlemskap i en kriminell organisasjon. Men tre av de siktede blir umiddelbart satt på frifot.

(NTB-Reuters-AFP): Bare én av de fire, Yiannis Lagos, ble satt i varetekt onsdag. De tre andre, Ilias Kasidiaris, Nikos Michos og Ilias Panagiotaros, ble satt fri i påvente av rettssaken mot dem.

Disse tre fikk rettslig ordre om ikke å forlate Hellas, og Kasidiaris må stille en kausjon på 50.000 euro eller vel 400.000 kroner. Alle fire avviste alle anklager som ble rettet mot dem i et maratonmøte som varte i over 18 timer før det ble avsluttet onsdag morgen.

«Gir oss ikke»
- Vi gir oss ikke! Ikke noe annet enn kuler kan stanse oss. Selv fra graven vil vi reise oss – glem ikke det, ropte Michos mens han, Karidiaris og Pangiotaros brøytet seg vei gjennom en flokk av journalister og kom seg inn i en drosje.

- Gyllent daggry er nå sterkere og mer besluttsomt enn noensinne. Partiet vil fotsette sin lovlige politiske kamp for å befri landet vårt og folket vårt fra internasjonale lånehaier og grekere som har gjort seg til tjenestefolk for utlendinger, het det på partiets nettsider onsdag.

Hellas har enorm statsgjeld og sliter fortsatt med store økonomiske problemer. Landet får hjelp fra utenlandske kredittinstitusjoner, men det knyttes strenge betingelser til kriselånene, og Gyllent daggry utnytter misnøyen disse betingelsene har skapt blant grekerne.

Overraskende
Domstolens beslutning om at tre av partitoppene skulle løslates onsdag, kom som en overraskelse. Den kan ifølge nyhetsbyrået Reuters gjøre det vanskeligere for regjeringen å få herredømme over Gyllent daggry, selv om partiet i siktelsene stemples som kriminelt.

Den greske statsministeren Antonis Samaras har lovet å bekjempe nynazismen, blant annet ved å strupe pengestrømmen til Gyllent daggry. Partiets ledere avviser påstander om at de står bak overfall på innvandrere i Hellas.

Gyllent daggry var ifølge meningsmålinger det tredje største partiet i Hellas før det ble knyttet til drapet på hiphopmusikeren Pavlos Fyssas 18. september. Drapet utløste en bølge av protester over hele Hellas, og lørdag ble flere av partiets ledende politikere arrestert.

Drap
Anklagere som rettes mot de arresterte, spenner fra overlagt drap og drapsforsøk til ulovlig besittelse av våpen og medlemskap i en kriminell organisasjon. Hvis de blir funnet skyldige, risikerer de opp til ti års fengsel.

Etterforskningen av saken har avslørt nære forbindelser mellom Gyllent daggry og gresk politi. Innvandrernes organisasjoner og forkjempere for menneskerettighetene har i årevis advart om at det finnes slike kontakter.

Det venstreorienterte partiet SYRIZA anklager Antonis Samaras for å somle med å få stilt Gyllent daggrys ledere til ansvar. Ifølge partiets talsmenn skyldes dette at statsministeren er redd for å legge seg ut med «hauker» på høyrefløyen i hans eget konservative parti. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken