*Nettavisen* Nyheter.

Nynazister vil bli miljøvernere

Foto: CARLOS BARRIA (Reuters)

Aktivister med hakekors på klærne forlanger å få se at selskapene har de nødvendige tillatelsene.

06.07.13 10:09

Tsagaan Khass, Det hvite hakekorset, er en organisasjon med bare vel 100 medlemmer. Den og andre grupper, som Hele Mongolia og Ildnasjonen, består av nasjonalister som motsetter seg utenlandsk utnytting av mineralressursene i landet mellom Russland og Kina.

Nynazistenes aksjoner skjer mens Mongolia rystes av anklager om korrupsjon og nepotisme, altså at folk med makt gir innflytelse og rikdom til slekt og venner. Nylig ble en ledende tjenestemann i kommunist sparket for å ha drevet med slikt.

Slo inn dører
– Før gikk vi ganske hardhendt til verks, vi slo inn dører og slikt. Men nå har vi lagt om kursen og bruker andre aksjonsformer som for eksempel demonstrasjoner, sier Tsagaan Khass-lederen Ariunbold Althankhuum til nyhetsbyrået Reuters.

– I dag er vårt fremste mål å redde naturen, vi går til kamp for å beskytte miljøet. Gruveindustrien vokser stadig, og er blitt et problem, fortsetter 40-åringen, som sier at det ikke er noen hovedsak at motstanderne er utlendinger.

– Før snakket vi mye om å kjempe mot utlendingene, men for en tid siden forsto vi at dette ikke er effektivt. Derfor endret vi taktikk: I stedet for å slåss mot utlendinger i gatene, slåss vi nå mot gruveselskapene, forklarer Althankuum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Carlos Barria

Beundrer Hitler
Han legger ikke skjul på sin beundring for den tyske nazilederen Adolf Hitler.

– Det som skjer i Mongolia i dag, ligner på det som skjedde i Tyskland på 1930-tallet, da Hitlers bevegelse gjorde Tyskland til et mektig land, sier Tsagaan Khass-lederen.

Tal Liron, en ekspert på nasjonal identitet ved universitetet i Chicago, mener de mongolske høyreradikalerne får for mye oppmerksomhet.

– De representerer ikke folket i Mongolia mer enn britiske nynazister representerer folket i Storbritannia, sier han.

Såkalt ressursnasjonalisme er likevel blitt et hett politisk tema. De største utenlandske investeringene i Mongolia skjer i Oyu Tolgoi-prosjektet, et gruveforetak der flernasjonale Rio Tinto eier 66 prosent, og som ventes å bidra til kraftig vekst i landets økonomi. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.