Gå til sidens hovedinnhold

- Nynorsk må bli valgfritt

Unge Høyre mener nynorsk må bli valgfritt. Til tross for at de innser at slaget er tapt i bystyret i dag, demonstrerte de foran Rådhuset i ettermiddag.

RÅDHUSET: - Vi mener resultatene taler for seg. Det viser seg at der hvor elevene har kunnet velge selv har de vært mer positive til nynorsk, sier BU-medlem i Bydel Vestre Aker Lars Madsen (H).

I dag skal bystyret behandle saken om nynorsk fortsatt skal være valgfritt på enkelte videregående skoler i Oslo. Imidlertid viser et flertall at elever i den videregående skole fortsatt må belage seg på å lære - og få standpunktkarakterer - i nynorsk, på lik linje med bokmål.

- Elever blir påtvunget å lære å bøye gut, guten, gutar, gutane som pensum, det mener vi er feil. Vi mener man skal kunne lese nynorsk, og at det er viktig å lære om bokbrenning av nynorsk litteratur på 30-tallet, men mer som en del av språk- og kulturhistorie, sier BU-medlem i Bydel Nordstrand, Andreas Bareid (H).

Selv om kampen om valgfritt sidemål etter all sannsynlighet i dag tapes, vil verken Bareid eller Madsen gi opp kampen.

- Vi vil kjempe videre, fordi vi mener det er viktig at elevene har mulighet til å velge på lik linje som med matematikk eller samfunnskunnskap. Dette skal ikke påtvinges, og føre til at elevene får dårligere karakterer, sier Bareid, og nekter for at nynorsken vil dø ut dersom det blir valgfritt.

- Nei, det tror jeg ikke. Det vil heller føre til økt interesse, fordi man ikke blir tvunget. Dette viser alle erfaringene som er gjort i forsøksordningen, sier han, og får støtte fra Madsen.

- Jeg tror vi vil få en slutt på dette med "spynorsk mordliste", og i steden få et positivt fokus, sier han.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller