RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nyskaping for en milliard

Sist oppdatert:
Norske bedrifter kan utnytte krisen til å skape nye prosjekter til en verdi av en milliard kroner.

– Det er i nedgangstider man må satse på innovasjon og nyskaping. Vi tar risiko sammen med bedriftene, sier spesialrådgiver Oddbjørn Clausen i Innovasjon Norge til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Tiltakspakken, bankpakken og våre innovasjonsordninger kan samlet bli en interessant superpakke for norsk næringsliv, sier Clausen. Han viser til at Innovasjon Norge i år har 330 millioner kroner til disposisjon for forsknings- og utviklingskontrakter.

– En krone fra oss utløser til sammen tre kroner i verdiskapning og aktivitet. Dermed snakker vi samlet om en effekt på en milliard kroner, sier spesialrådgiveren.

Samarbeid
– Men det er ikke først og fremst pengebeløpet som er det interessante. Dette er like mye en strategisk samarbeidsmodell, sier Clausen.

Poenget er nemlig at Innovasjon Norge sørger for å koble idérike norske bedrifter med krevende kunder. Erfaringsmessig er tre av fire prosjekter teknologisk vellykkede, og nesten halvparten blir lønnsomme.

– Vi kaller oss gjerne redningsmenn i nedgangstider. Vi tilbyr kompetanse til de som har gode ideer, vi har et nettverk og gir økonomisk drahjelp. Dermed får lokale ideer globale muligheter, sier Clausen.

Nye produkter
– Vi vil at flere skal komme til oss for å be om støtte til å realisere ideer. Vi støtter ikke hva som helst, men hvis ideen er god og den kan utvikles og industrialiseres, ja da gir vi mer enn et klapp på skuldra. Da er vi med et godt stykke på veien for å få ideen til å bli virkelighet, sier han.

– Her snakker vi om ideer til utviklingsprosjekter for å få fram nye produkter og løsninger som ikke finnes i markedet.

Clausen er spesielt opptatt av å nå nye næringer, nye bedrifter og offentlige virksomheter.

– Helsevesenet, omsorgssektoren og samferdselsområdet er tre områder hvor vi ønsker mer innovasjon, sier spesialrådgiveren.

200 prosjekter
Innovasjon Norge er nå inne i 200 prosjekter der små bedrifter får mellom en og tre millioner i støtte. Det største støttebeløpet i fjor var 18 millioner kroner til et prosjekt på rundt 50 millioner.

Innovasjon Norge har 17 kontorer hjemme i Norge og er lokalisert i 30 land. Selskapet har nå dobbelt så mye å rutte med på dette området enn det som var tilfelle for fem-seks år siden. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere