*Nettavisen* Nyheter.

Nyt helgen

Foto: Poppe, Cornelius (NTB scanpix)

For 17. mai kan regne bort.

10.05.12 08:35

- Neste uke begynner sannsynligvis med litt regn på Vestlandet, kan hende vil en front på vei nordover gi litt nedbør i Nord-Norge, men på østsiden av fjellet blir det opphold og en del sol, opplyser meteorolog hos StormGeo, Kristen Myklebust Ravnestad.

- I løpet av tirsdag og onsdag ventes et lavtrykk inn over Nordsjøen og de nordvestlige delene av kontinentet. Dette betyr at Sør-Norge ligger dårlig til for fronter med regn som beveger seg inn over landet fra sør.

Sjekk været der du bor

Ifølge Myklebust Ravnestad er utsiktene litt bedre i vest på grunn av sørøstlig vind som fører til at det meste av nedbøren faller på østsiden av fjellet.

Best i nord

Sånn før nasjonaldagen begynner et lavtrykk å dominere lengst i sør i landet. Samtidig som et høytrykk dominerer i nord.

- Nord-Norge får mye pent vær fra midten av neste uke og videre fremover, kan meteorologen fortelle.

Temperaturen ventes å stige i hele landet på grunn av mild sør og sørøstlig vind, men mest i nord ettersom regn og skyer holder temperaturen litt lavere i Sør-Norge.

- Dette generelle værbildet ser ut å bli vedvarende utover i uken. Det betyr at Nord-Norge har best sjanse for pent vær 17. mai. Dårligst utsikter for sol på sørøstlandet, men detaljene rundt spesifikke dager og timing av nedbør er vanskelig å si noe om så langt fram slik som prognosene ser ut nå.

Gløtt av sol

De nærmeste dagene er det lavtrykksaktivitet fra sørvest og vest som preger været.

- Torsdag beveger et lavtrykk seg fra Storbritannia, nordøstover mot Sør-Norge. Dagen begynner med oppholdsvær for de fleste steder i Sør-Norge med unntak av aller lengst sør, men lavtrykket gir tilskyende vær og etter hvert nedbør som gradvis brer seg nordover til hele landsdelen i løpet av ettermiddagen og kvelden.

Midt-Norge ventes enkelte byger i nord, ellers stort sett opphold og litt sol, men også her tilskyende fra om ettermiddagen og til kvelden litt regn i indre strøk av Trøndelag og Møre og Romsdal. Nord-Norge ventes enkelte byger, men gløtt av sol innimellom.

- Fredag ligger lavtrykket over Sør-Norge, og fortsetter videre nordøstover mot Finland og Nordvest-Russland fram til lørdag. Det ventes bygevær over hele landet fra Lofoten og sørover, utover ettermiddagen avtakende bygeaktivitet. Fra Lofoten og nordover stort sett oppholdsvær og perioder med sol, men til kvelden mulighet for litt nedbør i indre strøk.

- Fredag blir også en vindfull dag for årstiden å være. Langs kysten av Trøndelag, Vestlandet og Sørlandet ventes kuling fra nordvestlig til nordøstlig retning, fra vestlig til sørvestlig retning langs sørlandskysten. Opp i stiv kuling flere steder, kan hende sterk kuling 20 de mest utsatte stedene.

Pent til helgen

Til helgen kan hele Sør-Norge, sør for Stad og Dovre, glede seg over stort sett pent vær og mye sol.

Lørdag og søndag får Midt- og Nord-Norge bygevær og varierende skydekke. Byger også på Vestlandet nord for Stad. Fra søndag av begynner et nytt lavtrykk sør for Island gradvis å dominere været. For vestlige deler av landet nordover til Lofoten gir dette lavtrykket mot slutten av helgen noe tilskyende vær og mulighet for litt nedbør.

Sjekk været der du bor

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.