I januar ble det kjent at ABC-klinikken ved Ullevål sykehus skal legges ned, på grunn av omfattende kostnadskutt ved Oslo universitetssykehus. Etter 4. mars vil det ikke lenger være mulig for kvinner å benytte seg av dette tilbudet som har spesialkompetanse på naturlige fødsler.

Dette har skapt sterke reaksjoner, og debatt rundt prioriteringen av kvinnehelse. Blant de som reagerte var kjendislege Kaveh Rashidi.

– Skal ikke måtte bekymre seg

– Politikerne kan velge å prioritere kvinnehelse. Dette er ikke en påtvungen situasjon. Det er et bevisst valg som går utover kvinner og familier, skrev han på sin instagramprofil.

Også Krf-leder Olaug Bollestad reagerte kraftig på nedleggelsen.

– Gravide kvinner skal ikke måtte bekymre seg for om tilbudet og tryggheten de ønsker eksisterer på tidspunktet de skal føde, skrev hun i et debattinnlegg i Nettavisen.

Helhetlig fødetilbud

Nå skriver Budstikka at et lignende tilbud snart vil komme på plass ved Bærum sykehus. Klinikkdirektør Trine Olsen har tro på at flere gravide kvinner nå vil ønske å føde her når tilbudet er på plass, så snart de har fått rekruttert jordmødre med rett kompetanse.

– Vi har jobbet med dette en stund, men vi kaller det «helhetlig fødetilbud». Det går ut på at det er en og samme jordmor som følger kvinnen gjennom svangerskap, fødsel og barseltid. Tilbudet passer for friske kvinner og kvinner med moderat risiko, forklarer hun.

Frp-politiker Tonje Lavik, som selv er høygravid, er veldig glad for det nye tilbudet.

– Gravide kvinner er i en sårbar situasjon, det viktigste er at vi selv kan velge hvordan vi skal føde. Dette er et ettertraktet tilbud som jeg vet at fødende i vårt distrikt vil sette stor pris på. Bærum sykehus er med på å løse et problem når tilbudet på Ullevål blir lagt ned, sier Lavik til Budstikka.

Les også: Legger fram ny rapport om helsepersonell: – Det er tid for handling