RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tine Poppe

Nytt avslag for Neda

Sist oppdatert:
Utlendingsnemnda står fast på at Neda Ibrahim (12) ikke får asyl i Norge.

Neda Ibrahim (12) og familien hennes ble sendt til Jordan i juni, etter å ha bodd ti år i Sandnes i Rogaland.

Mandag fattet Utlendingsnemnda (UNE) et nytt vedtak i saken, etter at Oslo tingrett 8. november opphevet det forrige vedtaket fra nemnda.

- UNE har bestemt seg for ikke å anke dommen. UNE har i stedet truffet et nytt vedtak, med samme hovedkonklusjon som i tidligere avgjørelser, det vil si at familien ikke får asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge, sier direktør i UNE, Ingunn-Sofie Aursnes, til Nettavisen.

- Et hardt slag
Familien i Jordan tar beskjeden svært tungt, sier støttespiller Kari Gellein til Nettavisen. Hun snakket med moren i familien på telefon mandag ettermiddag.

- Dette er et hardt slag for dem. De er helt knust, og det var bare såvidt hun orket å snakke. Hun fortalte at de for noen uker siden øynet et lite håp om at de skulle få komme tilbake til Norge. Barna hadde også tatt kontakt med noen venner på skolen i Norge. Nå vet de ikke hva de skal gjøre, sier Gellein.

- Har vurdert saken på nytt
Familien oppga at de var statsløse palestinere da de kom til Norge høsten 2003, men de er jordanske statsborgere. Familien fikk endelig avslag på asylsøknaden sin i 2006. De har siden søkt om omgjøring av asylavslaget fem ganger.

Utlendingsnemnda (UNE) har nå altså opprettholdt avslaget.

- UNE tapte saken i Oslo tingrett fordi det etter rettens mening ikke fremgikk av UNEs beslutninger at den eldste sønnens helsemessige forhold var vurdert. Det tidligere vedtaket ble derfor kjent ugyldig på grunn av mangelfull begrunnelse, sier Aursnes.

- Det nye vedtaket inneholder den type vurderinger og begrunnelser som Oslo tingrett fant mangelfulle i det vedtaket som ble dømt ugyldig. UNE har altså tatt saken opp til ny vurdering, og lagt til grunn de anvisninger som følger av tingrettens dom, sier hun.

KrF og Venstre: - Dette er trist

- Dommen la ingen føringer
Aursnes påpeker at dommen fra Oslo tingrett ikke la noen føringer på utfallet i saken.

- Oslo tingrett var enig med UNE i at det ikke var i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon å sende familien til Jordan. Retten uttalte også at dommen ikke innebar at familien gis lovlig opphold i Norge, sier Aursnes.

Hun viser også til at tingretten av enig med UNE i at de innvandringsregulerende hensyn veier tungt i saken.

- Retten uttalte at norske myndigheter har et legitimt behov for å kunne utvise utlendinger som ikke har lovlig opphold og som ikke reiser frivillig, sier hun.

Hun forteller også at det i det nye vedtaket fremgår at barnas betydelige tilknytning, helseforhold, omsorgssituasjon og returforutsetninger inngår i UNEs vurderinger.

- Selv om barnas tilknytning gjennom langvarig opphold og det samlede hensyn til barnas beste tilsier at det gis en oppholdstillatelse, har UNE kommet til at de innvandringsregulerende hensynene veier tyngre i denne saken, sier direktøren.

- De innvandringsregulerende hensynene handler blant annet om at foreldrene oppga falsk identitet da de kom til Norge, og at de holdt fast ved disse identitetene i mer enn ni år, sier hun.

- Trosser tingrettens dom
Advokaten til Nedas familie, Arild Humlen, mener UNE nå trosser tingrettens dom.- Utlendingsnemnda har trosset tingrettens dom og kommet med en ny negativ beslutning som etter min mening viser at de ikke er villige til å ivareta barnekonvensjonens verdigrunnlag, sier Humlen til NTB.

Det var Humlen som brakte det siste avslaget inn for Oslo tingrett, som 8. november opphevet UNEs vedtak, slik at nemnda måtte treffe et nytt vedtak.

- Dette viser hvor håpløst det er å prøve disse sakene for retten, når Utlendingsnemndas respons er å fatte nye negative vedtak som tvinger folk til å gå til retten på nytt, sier Humlen.

Han skulle mandag ettermiddag kontakte familien i Jordan for å informere dem om Utlendingsnemndas siste vedtak.

Rødt: - Psykisk terror
Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer også på UNE-vedtaket.

- Vi må få slutt på at barn blir kasteballer i asylsystemet, slik Neda har blitt. Det er på tide å erstatte UNE med en asyldomstol, for å ta vare på asylbarnas rettsikkerhet, sier Moxnes.

- Vi har et asylsystem hvor barn hentes midt på natta og domstolene settes til side når myndighetene finner det for godt. Hadde dette skjedd i andre land, ville vi kalt det psykisk terror, sier han.

Han mener UNE har opptråde som «eneveldige dommere»,

- Enda en gang har enkeltpersoner i UNE opptrådt som eneveldige dommere som verken tar hensyn til norsk rettsoppfatning eller internasjonale konvensjoner. Oslo Tingrett har opphevet UNEs utvisningsvedtak av Neda Ibrahim, men likevel står UNE på sitt, sier Moxnes, og legger til:

- Inntil en slik ny asyldomstol er etablert, må Neda og lignende saker fryses og Neda med familie må få vende tilbake til Norge og Sandnes.

Familien Ibrahim fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2006.

- Sterkt beklagelig
Både Kristelig Folkeparti og Venstre mener det er svært beklagelig at Neda (12) og familien hennes igjen har fått avslag. Men ingen av partiene vil kritisere Utlendingsnemda (UNE).

- Jeg er svært uenig i vedtaket. Dette er sterkt beklagelig, sier Venstres leder Trine Skei Grande ifølge NTB.

- Jeg skulle virkelig ønske at denne saken så annerledes ut, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal.

Dette sier UNE: - Ikke krav på å få komme tilbake

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere