– Det er inngått en innkjøpsavtale mellom GSK og Helse sør-øst, og de første dosene sotrovimab har denne uken ankommet Norge, opplyser legemiddelselskapet GSK i en pressemelding.

Europeiske legemiddelmyndigheter innvilget nylig markedsføringstillatelse for legemiddelet for tidlig behandling av covid-19. Basert på denne godkjennelsen, er det også gitt norsk markedsføringstillatelse, heter det videre. Tidlig behandling av covid-19 kan være et viktig tiltak for å hindre at sårbare pasienter utvikler et alvorlig sykdomsforløp.

- Dette er et av flere legemidler med monoklonalt antistoff. Når man blir vaksinert, lager kroppen antistoffer mot viruset, men dette legemidlet inneholder ferdige fabrikk-fremstilte antistoffer mot viruset. Det gis som en dose og i intravenøst drypp, så da må man innom sykehus for å ta det. Tanken er at monoklonale antistoffer skal brukes tidlig i sykdomsforløpet. Legemiddelet er laget for bruk hos pasienter som har økt risiko for å utvikle alvorlig sykdom. I studien inkluderte man deltakere med risikofaktorer som for eksempel overvekt, astma og høy alder. sier overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo, til Nettavisen.

Den nye virusvarianten, omikron, har tidligere blitt omtalt som en «gamechanger» og «en joker» blant helsetoppene. Legemiddelverket kan derfor ikke si noe sikkert nå om hvor godt den nye koronamedisinen vil fungerer.

- Det store spørsmålet er hvordan de monoklonale antistoffene vil fungere mot den nye varianten. Det er viktig å få avklart effekten mot omikron. Det aller viktigste i kampen mot koronaviruset er fortsatt å ta vaksinen. Dette legemidlet kan fungere som et supplement, understreker Hortemo.

NTB/Nettavisen