Gå til sidens hovedinnhold

Nytt dokument skader Støres forklaring

UD visste om millionbevilgning tidligere enn først kjent.

En hittil ukjent epost kaster nå et nytt lys over hva Utenriksdepartementet (UD) har visst om Støre-vennen Felix Tschudis bevilgninger til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tidligere opplyst at det ikke var noen kontakt mellom UD og Tschudi før Rederiforbundet søkte om penger til stiftelsen. Det var nettopp fordi søknaden kom fra Rederiforbundet, at Støre mente det ikke var noen grunn for ham å vurdere sin habilitet.

I eposten, som VG har fått tilgang til, jubler daværende leder for Nordområde-prosjektet, Jostein Mykletun, allerede den 25. september 2008 over at Tschudi er vil bla opp seks millioner kroner til stiftelsen. Dette er tre uker før søknaden fra Rederiforbundet ble sendt.

«Det er fantastisk at Felix Tschudi går inn med seks millioner kroner i 5-årsperioden», skriver Mykletun.

- Det er en utfordring
Lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Anders Anundsen (Frp), reagerer på de nye opplysningene.

- Det er en utfordring hvis det nå er tilfelle at departementet har vært kjent med det, og samtidig forsøker å fremstille det som om man ikke har kjent til det, sier Anundsen til Nettavisen.

- Men dette vil være en del av den dokumentasjonen som kontroll- og konstitusjonskomiteen forventer å få oversendt. Så får vi gå gjennom både tidspunkter og dokumentasjon når vi får det over, sier han.

- Jeg er uenig med Støre
- Hva tenker du om Støres troverdighet nå som følge av de nye opplysningene?

- Det får andre vurdere, men jeg har hørt hva han har sagt. Jeg har vært uenig i hans forklaring fra første dag, at han ikke var innhabil fordi Rederiforbundet var søker, sier Anundsen, og legger til:

- Jeg mener hans fortolkning av dette er feil, og at departementet var informert tidligere, kan tyde på at det styrker argumentet for at det burde vært foretatt en habilitetsvurdering.

Komiteen er lovet å få oversendt dokumentasjonen fra UD innen utgangen av april.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto