NEW YORK (Nettavisen): Donald Trump har funnet en ny favoritt blant republikanerne i forbindelse med at Liz Cheney nå er kastet fra sitt toppverv i Kongressen. Hun heter Elise Stefanik (35), er fra New York, og ble den yngste kvinnen noensinne til å bli valgt inn i kongressen i 2014.

Se Trumps skrytevideo av Elise Stefanik her:

- Det er en liten revolusjon på gang

Nå er 35 år gamle Stefanik blitt en av brikkene i Trumps forsøk på å ta et ytterligere grep om Det republikanske partiet.

- Det er en liten revolusjon på gang, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde, seniorforsker ved forskningssenteret Norce i Bergen, til Nettavisen om den maktkampen som nå pågår blant republikanerne i Kongressen.

Les også: - Dette er det mest bisarre eksempelet på personkulten rundt Trump

Bakteppet er Liz Cheney, den høyest rangerte republikanske kvinnen i Kongressen i USA, som i et valg på onsdag mistet posisjonen sin i partiet etter å ha kritisert Donald Trump.

Trump kommenterer utkastelsen av Cheney på onsdag følgende måte:

- Liz Cheney er et bittert, forferdelig menneske. Jeg så henne i går og innså hvor dårlig hun er for det republikanske partiet. Hun har ingen personlighet eller har noe godt å komme med nå det gjelder politikk eller vårt land, skriver Trump i en uttalelse.

- Liz Cheney har selvsagt 100 prosent rett

Mens mange andre republikanere fortsatt slutter opp om Trump, har Cheney fortsatt å kritisere ham. Hun har gjentatte ganger avvist hans grunnløse påstander om at han tapte presidentvalget i fjor på grunn av valgfusk.

- Rent faktisk og moralsk sett har Liz Cheney selvsagt 100 prosent rett. Hun sier sannheten om Trumps groteske oppførsel etter valget, som er det en leder skal gjøre, sier Mjelde til Nettavisen.

Les også: På én måte er dette trolig det beste stedet i verden å være akkurat nå

Cheney sitter i Representantenes hus, hvor hun inntil på onsdag hadde posisjonen Conference Chair i den republikanske partigruppen.

Det betyr at hun var den tredje høyeste rangerte republikaneren i Representantenes hus. Hun var også den høyest rangerte republikanske kvinnen i hele Kongressen og datter av tidligere visepresident Dick Cheney.

36 år gamle Elise Stefanik – en trofast Trump-støttespiller – forsøker imidlertid å ta hennes plass og håper å kapre posisjonen som Conference Chair.

Den veien ligger nå åpen etter at Liz Cheney på onsdag ble sparket fra sin lederstilling i partiet.

Trump: – Elise Stefanik er et mye bedre valg

- Krigshisseren Liz Cheney, som praktisk talt ikke har noen støtte igjen i den store staten Wyoming, fortsetter uvitende og tåpelig å hevde at det ikke var noe valgfusk under presidentvalget i 2020, mens bevisene viser det stikk motsatte, skrev Trump i forrige uke.

Les også: Knuser Trump: Har ikke skjedd USAs president på 75 år

Samme uken ga han også sin fulle støtte til Stefanik.

– Elise Stefanik er et mye bedre valg, og hun har min FULLE og TOTALE støtte, skrev Trump i en uttalelse onsdag.

– Takk, president Trump, for din 100 prosents støtte, svarte Stefanik på Twitter.

- Elise vet hvordan å vinne

Også denne uken er Trump ute og gir sin støtte til Stefanik.

- Vi trenger noen i ledelsen som har erfaring med å vende distrikter fra blått til rødt når vi nærmer oss de viktige mellomvalgene i 2022, og det er Elise! Hun vet hvordan å vinne, og det er det vi trenger! skriver Trump i en uttalelse på mandag.

Les også: Snikfilmet CNN-ansatt på Tinder-date: Kom med sjokkinnrømmelse om Trump

Valget om å få fjernet Liz Cheney fra posisjonen og innsette Stefanik fant sted bak lukkede dører på onsdag.

– Dette handler om hvorvidt Det republikanske partiet skal gjenta løgner om valget i 2020 og prøve å dekke over hva som skjedde 6. januar. Liz vil ikke gjøre det, uttalte Liz Cheneys talsmann Jeremy Adler i forrige uke.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

- Gir bare energi til løgneren

En kampvillig Liz Cheney langet natt til onsdag norsk tid ut mot sitt eget parti og advarte om at Donald Trump og hans tilhengere truer med å undergrave USAs demokrati

– Å forholde seg taus og ignorere løgnen, gir bare energi til løgneren. Jeg vil ikke sitte og se på at andre leder partiet vårt bort fra rettsstaten og slutter det til den tidligere presidentens korstog for å undergrave vårt demokrati, sa hun talen i Representantenes hus.

Samtidig gjorde hun det klart at hun ikke har til hensikt å bakke ned i kampen mot den tidligere presidenten som mange republikanere støtter blindt, selv om hun setter sin egen karriere i fare.

- Jeg vil gjøre alt jeg kan for å sikre at Trump aldri mer kommer i nærheten av Det ovale kontoret, sier Cheney.

- Kan ikke bli leder om du er anti-Trump

Også de andre toppene i partiet hadde snudd ryggen til Liz Cheney før onsdagens avstemning. Republikanernes øverste leder i Representantenes hus er Kevin McCarthy fra California.

Han har også tidligere kritisert Trump for stormingen av kongressen 6. januar, men ga sin støtte til Stefanik foran onsdagens valg.

Senator Lindsey Graham ble på mandag også spurt om det fortsatt finnes plass til noen i partiet, dersom de er motstandere av Trump.

- Selvsagt, men du kommer bare ikke til å bli noen leder i partiet om du er anti-Trump, uttalte Graham ifølge CNN.

- Komplett absurd

USA-eksperten Hilmar Mjelde sa til Nettavisen før onsdagens avstemning at alt lå til rette for at Stefanik blir vinneren.

- Som et praktisk anliggende, er Cheney nå en kongressleder uten følgere i Kongressen, sett bort fra et mindretall republikanere. Hun kan derfor ikke fungere i rollen sin, og slik sett gir dette lederskiftet mening, sier Mjelde.

Les også: Hun har fortalt om nakenbildene til Donald Trump - nå vil hun fortelle etterforskerne absolutt alt

Etter at Cheney ble stemt ut, har USA-eksperten følgende kommentar.

- Jeg tror Cheney kan ha styrket sine sjanser i det lange løp. Hun viser eksepsjonell integritet og mot. På et eller annet tidspunkt vil også disse lederkvalitene være ønsket i partiet igjen - når det legger bak seg Trump, sier Mjelde.

Påstandene om valgfusk bidro til å oppildne Trump-tilhengerne som stormet Kongressen 6. januar. Etterpå var det kun Cheney og ni andre republikanere i Representantenes hus som stemte for å stille Trump for riksrett.

Les også: Advarte om Donald Trumps mentale helse: - Fikk sparken

Også i februar ble det gjort et forsøk på å fjerne Cheney fra partiledelsen, men den gang fikk hun støtte fra et flertall av republikanerne i Representantenes hus.

- Cheney får kritikk for «ikke å ville gå videre», som er komplett absurd siden Trump er den som ikke går videre. Han snakker jo hver dag om 2020-valget, som han aldri vil kunne akseptere utfallet på, sier Mjelde.

- Trump får lov til å bryte alle regler

- Hva forteller denne kampen om Trumps makt over partiet?

- For Cheney er Trumps forsøk på å stjele valget og deretter forsøket på selvkupp ubestridelige bevis på at partiet må kvitte seg med Trump. Derfor tar hun denne kampen.

- Dette viser at Trump får lov til å bryte alle regler, mens hans allierte krever at alle andre føyer seg. Det er veldig paradoksalt, for å si det diplomatisk, sier Mjelde.

- Blind lojalitet til Trump

Donald Trump har ved flere anledninger skrytt av Stefanik.

- Hva tror du om Stefaniks posisjon i partiet fremover?

- Cheney er jo langt mer konservativ enn Stefanik. Det viser at dette handler kun om blind lojalitet til Trump. Den prisen betaler Stefanik gjerne. Hun går velvillig på akkord med egne prinsipper om hun kan nå toppen i partiet, sier Mjelde.

President Joe Biden har også vært ute og kommentert den pågående kampen, og mener det pågår en «mini-revolusjon» i Det republikanske partiet.

– Republikanerne er lenger unna å prøve å finne ut hvem de er og hva de står for, enn jeg trodde de ville være på dette tidspunktet, uttalte Biden i forrige uke.

Noe lignende har ikke skjedd i manns minne, ifølge presidenten.

Han understreker at USA trenger Det republikanske partiet og topartisystemet som i mange år har preget amerikansk politikk.

Les også: Trump: - De bør ikke bli testet før de står på akuttmottaket og spyr

- Er blitt Trumps private parti

USA-eksperten Mjelde er langt på vei enig i dette.

- Ja, det er en liten revolusjon. Republikanerne har droppet konservativ ideologi og er blitt Trumps private parti. Slikt skjer veldig sjeldent i etablerte partier, i alle fall ikke i den grad vi nå ser det skje i Det republikanske partiet, sier Mjelde.

Les mer: Angriper «Trump-kult»: - De driver med tilbedelse på Trumps alter

USA-eksperten mener det vi nå er vitne til er helt unikt.

- Det er helt unik i moderne amerikansk historie at et parti satser alt på en leder som tapte valget. Sågar en vanæret leder som Trump som har en elendig valg-merittliste. Med Trump som leder tapte partiet Representanthuset i 2018, tapte valgene til både Representanthuset og Senatet i 2020, og har tapt folkestemmen i begge de siste presidentvalgene, sier Mjelde.

- Det blir Trump for alle penga

- Hvordan vil dette prege valgkampen frem mot 2022 og hva tror du om republikanernes sjanser ved dette valget?

- I Representanthuset består partiledelsen kun av Trump-lojalister. Men i Senatet er bildet mer sammensatt. Senatorene er generelt mer uavhengige. Der har Trump flere kritikere, som Mitch McConnell og Mitt Romney.

- Tyder ikke denne maktkampen på at Trump tar full kontroll over partiet og vil gå for et nytt presidentvalg?

- Det blir Trump for alle penga i partiet helt til noen enten bryter ut og starter et nytt, levedyktig parti, eller til trumpistene eventuelt taper 2024-valget, sier Mjelde, som likevel ikke er sikker på at Trump vil stille til presidentvalget.

- Jeg er ikke sikker på at Trump blir partiets fanebærer i 2024 - men det blir garantert en trumpist. Ron Desantis, Tucker Carlson, hvem vet, sier Mjelde til Nettavisen.