*Nettavisen* Nyheter.

Nytt fall for Venstre på siste partimåling

Ap-leder Jonas Gahr Støre kunne overtatt som statsminister for Erna Solberg dersom Norstats siste meningsmåling for NRK og Aftenposten hadde vært et valgresultat.

KRAFTIG BYKS FOR AP OG HØYRE: Ap-leder Jonas Gahr Støre kunne overtatt som statsminister for Erna Solberg (H) dersom Norstats siste meningsmåling for NRK og Aftenposten hadde vært et valgresultat. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Ap og Høyre vinnere på årets første partimåling - nedslående resultat for regjeringspartiet Venstre, som befester sin posisjon under sperregrensen og faller til 2,3 prosent.

09.01.20 04:24

Venstre mister 1,2 prosentpoeng siden siste måling, og ifølge Aftenposten ville bare én av fem Venstre-velgere fra forrige stortingsvalg støttet partiet nå. De store vinnerne på målingen er Arbeiderpartiet og Høyre, som begge går kraftig fram med henholdsvis 3,2 og 2,7 prosentpoeng til 26,1 og 22,4 prosent, og er landets to største partier.

Målingen er gjennomført av Norstat på oppdrag for Aftenposten og NRK. I perioden 30. desember til 5. januar ble det gjort 1.000 telefonintervjuer der 730 svarte på spørsmålet «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemt på?".

Les også: Siv Jensen: «Vi vil ikke ha trygdeeksport»

Mangler 26 representanter for fortsatt regjering

Senterpartiet mister 2,2 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling og faller til 15,7 prosents oppslutning, mens Fremskrittspartiet går ned til 10,3 prosent, fra 12,5 ved siste måling. KrF går litt fram, mens Rødt går litt tilbake og havner likt, med 3,6 prosent oppslutning, mens SV går opp og får 7,2 prosent av stemmene.

MDG går litt tilbake og får 6,0 prosent.

Totalt ville denne målingen gitt en mandatfordeling der dagens regjeringspartier fikk 59 representanter om det var stortingsvalg. Det trengs 85 av totalt 169 plasser for å få flertall i Stortinget.

Les også: Velgernes dom på tampen av året: Disse partiene sliter - ett parti skiller seg ut

- Må ta tilbake eierskap til miljø og skole

Venstres tilbakegang ble nylig dokumentert i en stor måling utført av Sentio for Nettavisen og Amedia. Martin Stubban hos Sentio sier følgende om Venstre:

- Venstrevelgerne fra 2017 går hovedsakelig til MDG. Den åpenbare tolkningen er at Venstre-velgerne vil ha mer fart på miljøpolitikken. En annen tolkning er at MDG har fylt et rom i sentrum av norsk politikk hvor de tidligere Venstre-velgerne føler de hører hjemme, nå som Venstre er bundet av regjeringsprosjektet, sier Stubban, og påpeker:

- Venstre sliter uansett med å engasjere med sin politikk, og om trenden skal snus må de ta tilbake sakseierskap på saker som miljø og skole.

Les også: Politikernes nyttårsforsetter: - Jeg synes det er tulleteNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag