Nytt flymysterium ryster Asia

VENTER PÅ SVAR: Pårørende til passasjerer i AirAsia-flyet QZ8501, som forsvant sporløst søndag, har samlet seg på flyplassen Juanda i Surabaya. Myndighetene i Indonesia måtte innstille søket etter flyet ved mørkets frambrudd søndag, men skal gjenoppta letingen mandag morgen lokal tid. Foto: NTB Scanpix

VENTER PÅ SVAR: Pårørende til passasjerer i AirAsia-flyet QZ8501, som forsvant sporløst søndag, har samlet seg på flyplassen Juanda i Surabaya. Myndighetene i Indonesia måtte innstille søket etter flyet ved mørkets frambrudd søndag, men skal gjenoppta letingen mandag morgen lokal tid. Foto: NTB Scanpix

Fly med 162 om bord forsvunnet.

28.12.14 18:14

Et AirAsia-fly med 162 mennesker om bord forsvant sporløst søndag. Pårørende måtte gå en angstfull natt i møte før søket gjenopptas mandag morgen.

Flyet, av typen Airbus 320-200 med flightnummer QZ 8501, var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore, da det plutselig forsvant fra radaren 42 minutter etter avgang – uten at det ble registrert noen nødsignal.

- Skulle være hans siste ferie før vi giftet oss
Ifølge indonesiske myndigheter var flyet på vei over Javasjøen, som ligger mellom øyene Borneo, Java og Sumatra, da kontakten ble brutt. Søket er derfor foreløpig konsentrert rundt et område vest for øya Borneo.

– Vi tror det er et sted mellom byen Tanung Pandan og Kalimantan, sier Joko Muryo Atmodjo, som leder avdelingen for luftfart i Indonesias transportdepartement.

SØK AVSLUTTET: Fortvilte pårørende til passasjerer på det savnede flyet fra Air Asia venter på nyheter om flyets skjebne. Men søket er foreløpig avsluttet og vil først bli gjenopptatt ved morgengry mandag. Foto: Scanpix

Søket etter flyet ble imidlertid avsluttet ved mørkets frembrudd søndag, rundt elleve timer etter at flyet forsvant.

Pårørende som har strømmet til flyplassene i Singapore og Surabaya måtte dermed gå en angstfull natt i møte uten mer informasjon om flyets skjebne. Blant de pårørende var Louise Sidharta som ventet på forloveden som var på ferie med familien sin.

– Det skulle være hans siste ferie før vi giftet oss, forteller hun.

– Mine eneste tanker går til passasjerene og mannskapet. Vi setter vår lit til leteoperasjonen og takker regjeringene i Indonesia, Malaysia og Singapore for innsatsen, uttalte en bekymret leder for AirAsia i Malaysia, Tony Fernandes.

Endret rute
På grunn av dårlig vær i området ba pilotene om å endre ruten før de mistet kontakten med flygelederne, ifølge tjenestemannen Hadi Mustofa i det indonesiske transportdepartementet.

Flyet holdt 32.000 fots høyde da de ba om å klatre til 38.000 fot for å unngå det dårlige været, noe som flyeksperter sier er normal prosedyre.

Da flyet forsvant fra radaren, hadde det fortsatt nok drivstoff til fire timers flytid, men da søket ble avsluttet søndag var tiden flyet kunne holde seg i lufta for lengst over.

USIKKERHET: En slektning viser fram bilder av det som skal være passasjerer på det savnede Air Asia-flyet QZ8501, som forsvant fra radaren søndag, uten at det var sendt nødsignal. Søket etter flyet, som ikke kan ha mer drivstoff igjen, gjenopptas mandag morgen. Foto: Scanpix

155 passasjerer og sju besetningsmedlemmer er om bord på flyet. Blant disse skal det være 156 indonesiere, tre sørkoreanere, én malaysier, én franskmann og én person fra Singapore.

138 av passasjerene er voksne, mens 17 er barn, deriblant én baby.

Det befinner seg ikke nordmenn på flyet som det norske utenriksdepartement kjenner til, opplyser departementets pressevakt Rune Bjåstad til NTB.

Nytt Asia-mareritt
Indonesiske AirAsia er 49 prosent eid av det malaysiske AirAsia, og selskapet har ikke hatt noen ulykker i de 13 årene det har operert. Flyet som forsvant hadde rundt 23.000 timer i lufta fordelt på 13.6000 flygninger. Det var gjennom sin siste vedlikeholdssjekk 16. november.

Det nye flymysteriet kommer etter et uhyggelig år for asiatisk luftfart.

I mars i år forsvant et fly fra selskapet Malaysia Airlines med 239 mennesker sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars. Dette flyet er fortsatt ikke funnet.

Noen måneder etter ble et annet fly fra samme selskap skutt ned over Ukraina. Alle de 298 menneskene om bord, hvorav to tredeler var fra Nederland, ble drept.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.