Nytt ikke alltid bedre

Microsoft har lansert et nytt ergonomisk korrekt tastatur som ser langt bedre ut. Men noe nytt er ikke allid en utvikling til det bedre.

12.10.05 13:45

For rundt syv år siden skaffet jeg meg mitt første ergonomiske delte tastatur fra Microsoft. Siden den gang har jeg vært totalt avhengig av tastaturer av den delte typen. De er mer behagelig, og ikke minst raskere å skrive på, enn vanlige flate tastatur.

Glad i delte tastatur
For rundt et år siden tok mitt høyst geniale og elskede tastatur kvelden etter å ha lidd drukningsdøden, og jeg måtte skaffe meg et mer moderne delt tastatur fra samme produsent. I løpet av svært kort tid hadde jeg tastaturet i fingrene, og overgangen var mindre enn fryktet. For det er ikke til å komme utenom at tastatur er en vanesak, og det er ikke alltid lett å bytte vaner.

I tillegg har jobben valgt å benytte løsninger fra Logitech, og mitt tastatur her er selvsagt av den delte typen. Det satt også i fingrene veldig fort. Alt i alt vil jeg karakterisere meg som en erfaren bruker av ergonomiske tastaturer, og er svært fornøyd med flere forskjellige typer.

Store forhåpninger
Da jeg første gang så bilder av Microsofts nye Natural Ergonomic Keyboard 4000 fikk jeg et smil om munnen. Dette så ut til å være et svært behagelig tastatur som jeg gledet meg til å forsøke. Nå har jeg brukt det i tre dager, og er ikke like begeistret.

Det nye tastaturet virker svært behagelig med en gang du legger hendene ned på det. Håndbaken blir møtt av et mykt og godt underlag på støtten under tastaturet, og lyden av tastene er lav og fin. Men så oppdager en ulempene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Problemet med tastaturet er at det er svært vanskelig å få det skikkelig inn i fingrene. Jeg medgir at det går stadig bedre, men det er forholdsvis enkelt å bomme på taster fordi tastene er plassert i en liten bue. I tillegg er dette egentlig et helt flatt tastatur, men en forholdsvis stor klump på midten, noe som gjør skrivefølelsen rar.

Trege taster
Det verste er kanskje at enkelte av tastene er ganske trege, særlig hvis en treffer dem litt i kanten. Undertegnede har særlig hatt store problemer med a-tasten. Dette fører til at en enten ikke trykke tasten helt ned, eller at fingeren glir over på nabotasten.

(En leser har sendt oss mail og fortalt om nøyaktig samme problem med a-tasten på sitt tastatur av samme type.)

I beste fall trykker du den ned, men bruker litt mer kraft og tid på dette enn normalt, og du kommer dermed ut av skriverytmen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Og en skal ikke undervurdere skriverytmen på et slikt tastatur. De ergonomiske tastaturene er først og fremst beregnet på dem som skal skrive mye, og som vet hvor knappene uten å tenke på det. Derfor er det ganske frustrerende å komme ut av en god skriverytme.

Greie og ubrukelige ekstrataster
Under mellomrom-knappen har Microsoft plassert to knapper for å gå frem og tilbake, for eksempel i en nettleser. Denne har for så vidt en god funksjon, og er nesten et like godt tillegg til tastaturet som de samme funksjonene har fått på nye typer mus.

Mellom hovedbolkene av taster har de plassert en egen zoom-knapp. Denne kan benyttes i for eksempel bildevisningsprogrammer, og er i det store og hele ganske verdiløs.

F-lock-tull
Et annet problem med tastaturet, som en finner på nærmest alle nye tastaturer, er den grusomme oppfinnelsen av F-lock-tasten. Dette er en tast som gjør at de såkalte F-tastene ikke fungerer med mindre du aktiverer F-locken.

Klikk på bildet for å forstørre.

F-tastene har i stedet fått funksjoner som Ny, åpne, print osv. Dette er taster som undertegnede for øvrig ikke kjenner til en eneste person som benytter i det daglige. Forbannelsene over oppfinneren av denne funksjonen fyker for øvrig på forum verden over, men både Microsoft og Logitech har dessverre forelsket seg i funksjonen.

Det betyr at når en for eksempel trykker Alt+F4 for å lukke et vindu, så skjer det ingenting med mindre du har aktivert F-lock.

Litt skryt skal Microsoft riktignok ha. F-locken er ikke lenger også aktiv på Print Screen-knappen (PrtScn), noe det var på deres forrige ergonomiske tastatur. En måtte på dette gjerne trykke PrtScn – F-locl – PrtScn for å være sikker på at en faktisk får en skjermdump.

På deres tidligere tastatur stod nemlig lyset for F-lock-status på den trådløse mottakeren, og den har man sjelden innenfor synsfeltet.

Nye kalkulatortaster
Over den såkalte keypad-en har Microsoft denne gangen plassert fire ekstra taster. Dette er for ”er lik”, to parenteser og en sletteknapp. Denne er nok laget for kalkulatoren, men er i det store og hele overflødige knapper. Dette på samme måte som de ekstra tastene produsentene ofte kaster på for e-post, hjemmesiden og annet dill-dall.

Det er ikke slik at alle slike tilleggstaster er overflødige. Egne taster for å juster volum, skru av lyden helt, søkefunksjon og ikke minst kalkulator er nyttige. Heldigvis har Microsoft fått plass til disse nyttige tastene sammen med det andre tilleggstullet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Konklusjon
Tastatur er en vanesak, og Natural Ergonomic Keyboard 4000 har mye godt for seg. Det er likevel litt problemer med tastene, og det er ikke et tastatur du går over til helt smertefritt.

Vi hadde kanskje sett at de hadde ofret litt av den fine lyden tastene gir mot at tastene var lettere å trykke ned. Natural Keyboard Elite fra 90-tallet er fortsatt det beste ergonomiske tastaturet til Microsoft, selv om det bråket noe mer enn denne etterfølgeren.

Les flere IT-saker på vår IT-seksjon her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.