RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt jordskjelv i Haiti

Foto: Gerald Herbert (AP)
Sist oppdatert:
Haiti rammes av et etterskjelv målt til 6,1 på Richters skala.

Det melder det amerikanske geologiske institutt, ifølge CNN.

Skjelvets episenter ligger 56 kilometer nordvest for hovedstaden Port-au-Prince, 22 kilometer under bakken, melder nyhetsbyrået AP.

Ingen personskader
Så langt er det ikke meldt om noen personskader eller materielle skader.

Til sammenligning var forrige ukes skjelv målt til 7,0 på Richters skala. Flere eksperter har advart om nye skjelv i det katastroferammede området.

Så langt er 70.000 mennesker omkommet i den grusomme katastrofen, ifølge myndighetene. Men de lokale myndighetene i Port-au-Prince frykter at tallet vil øke betraktelig.

Frykter det verste
Børge Brende, generalsekretær i Norges Røde Kors, er på plass i Haiti for å hjelpe ofrene etter jordskjelvet.

- Nytt kraftig etterskjelv. Folk er redde. Pasientene som ligger i kø utenfor sykehuset, gråter stille og frykter det verste, skriver Brende på Twitter.

Onsdag ble det kjent at den norske støtten til jordskjelvofrene i Haiti øker til 100 millioner kroner.

- Det er ufattelig trist å se den svært vanskelige situasjonen i Haiti. Selv om hjelpen strømmer til landet vil behovene forsatt være store i ukene og månedene framover, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

FN har vurdert de umiddelbare behovene og ber verdenssamfunnet om 560 millioner dollar. Se FNs appell om nødhjelp til Haiti her.

- FN har gitt klar beskjed om at Haiti trenger vår hjelp. Derfor øker vi den norske støtten til hjelpearbeidet til 100 millioner kroner, sier Solheim.

Viktig å bidra til FNs rolle
Det er viktig å bidra til FNs rolle som koordinator i Haiti og den jobben FN gjør for å redde liv og hjelpe de overlevende. Norge legger spesielt vekt på å støtte kvinner og barn.

- Haiti vil trenge støtte til gjenoppbygging i lang tid framover. Vi må også huske at dette jordskjelvet er den verste katastrofen noensinne for FN, sier Solheim.

Erfaringene fra jordskjelvet i Pakistan og tsunamien viste at det er viktig å holde fokus og være solidariske også etter at tv-kameraene har forlatt områdene.

- Jeg vil derfor se hvordan vi kan bidra til å støtte Haiti også etter at den akutte nødhjelpsfasen er over, sier Solheim.

Norge har allerede gitt 40 millioner kroner til det umiddelbare hjelpearbeidet. Den økte støtten skal blant annet gå til Verdens matvareprogram (WFP), FNs barnefond (Unicef) og Leger uten grenser. I tillegg kommer økt støtte til hjelpearbeidet gjennom FNs nødhjelpsfond, der hver femte krone er norsk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere