Gå til sidens hovedinnhold

Nytt korona-tiltak: - Viktig at kommunene har forutsigbarhet for å vite at pengene kommer

Kommunalminister Nikolai Astrup lanserte milliardpakke.

OSLO (Nettavisen): Se video øverst: Kommunalministeren garanterer kommunene midler for å bekjempe koronaviruset.

- Vi skal snakke om hvordan kommuneøkonomien er påvirket av koronakrisen. Det har vært et krevende år, og kommunene er i førstelinjen for å bekjempe koronaviruset, sa Nikolai Astrup (H) innledningsvis.

- Koronapandemien påvirker kommunene på alle måter. Skatteinntektene blir lavere og arbeidsledigheten høyere, sa Astrup.

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

Han snakket videre om de økonomiske konsekvensene av koronapandemien for kommunene, og sa at en arbeidsgruppe med representanter fra KS og flere departementer nylig la fram en delrapport om kommunenes økonomi i kjølvannet av pandemien.

- Den rapporten vil være ferdigstilt i august 2021, fortalte kommunalministeren.

Milliardpakke

Astrup sa videre at regjeringen vil legge frem 7,3 milliarder ekstra i bevilgninger til kommunesektoren for første halvdel i 2021.

– Forslagene er basert på arbeidsgruppens beregninger, og skal dekke merutgifter og mindreinntekter knyttet til koronapandemien. Pengene blir varslet om allerede nå, slik at kommunene kan planlegge, sa kommunalministeren.

Les også: Frykter en tvilling-pandemi i Norge: – Det vil være ugreit, sier FHI-forsker (+)

Han opplyste at kommuner med lite smitte også har hatt betydelig høyere utgifter med smittesporing og testing, og at de også vil få sin del av pengene.

- Vi vet at vi står i en maraton, men også en stafett. Det er viktig at kommunene har forutsigbarhet for å vite at pengene kommer, sa kommunalministeren.

Slik blir fordelingen

Av de 7,3 milliardene går 5,9 milliarder kroner til kommunene. 4,4 milliarder gis som økt innbyggertilskudd, mens 1,5 milliarder kroner fordeles som skjønnsmidler.

I tillegg får kommunene 321 millioner kroner over rammetilskuddet til stillinger knyttet til kontroll med etterlevelse av reglene for arrangementer, serveringssteder og arbeidstakere.

950 millioner kroner går til fylkeskommunene gjennom økt skjønnstilskudd for å dekke tapte billettinntekter i kollektivtrafikken, reduserte brukerbetalinger i tannhelsetjenesten og merutgifter i videregående opplæring.

Dette spørsmålet fra Fredrik Solvang fikk helseministeren til å fyre løs:

Regjeringen foreslår i tillegg 100 millioner kroner for at flere kan benytte voksenretten til videregående opplæring.

Bevilgningsforslagene i tilleggsnummeret kommer i tillegg til forslagene som allerede ligger inne i regjeringens forslag til statsbudsjett.

- Ikke hold igjen

Kunnskapsminister Guri Melby snakket om at vi strammer inn i samfunnet for at det skal påvirke barn minst mulig.

- Vi skal holde barnehager og skoler åpne. Barn skal rett og slett være barn. Det er derfor vi strammer inn ellers i samfunnet, og de må voksne må leve strengere enn de yngste, sa hun.

Og hun var krystallklar i sin beskjed til kommunene:

- Ikke hold igjen! Bruk penger på koronautgifter. Det koster mer penger å drive skoler under en pandemi. Enkelte skoler og barnehager har kuttet i andre ting for å få budsjettet til å gå opp. Det skal ikke kuttes i disse tingene, fordi kommunene skal få kompensasjon for disse tingene, fortalte kunnskapsministeren.

- Det å ha mindre grupper for barn, det koster. Vikarer, fordi lærere er forkjølet, koster. Overtid koster. Ekstra renhold, såpe og Antibac sto ikke på skolens budsjetter da de ble lagd for 2020, la hun til.

Melby avsluttet sin seanse med en klar oppfordring.

- Pengene skal nå frem til kommunene. Barn og unge bør få en stor del av de sju milliardene i 2021, var hennes beskjed.

- Uvurderlig innsats

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad var opptatt av å snakke om at smitteverntiltakene ikke må ramme de mest sårbare.

Han understreket at kommunene ikke må kutte i tilbudene til de mest sårbare.

- Koronautgiftene skal kompenseres av staten, sa Ropstad.

Statsråden opplyste at fylkesmennene allerede jobber med å sikre ressurser for de mest sårbare barna og de eldre som er ensomme.

Hyppige korona-pressekonferanser

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) skal etter det Nettavisen erfarer legge fram nyheter knyttet til kommunenes håndtering av epidemien. I tillegg til Astrup deltar også kunnskapsminister Guri Melby (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Les også: Dette er koronareglene som gjelder nå

Dette blir regjeringens tredje pressekonferanse om koronasituasjonen denne uka, og den fjerde på under en uke.

Mandag denne uken presenterte regjeringen med statsminister Erna Solberg (H) i spissen nye nasjonale innstramminger som trådte i kraft onsdag. Onsdag ble det holdt en ny pressekonferanse, der helseminister Bent Høie (H) forklarte mer om hvilke regler som nå gjelder nasjonalt og lokalt og hvor FHI gjorde det klart at smittesituasjonen har forverret seg den siste uka.

Les også: Danmark varsler mulige bøter for dem som går i butikken uten munnbind

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar