I regjeringens klimaplan kommer det frem at målet om å spise mer klimavennlig nå blir en ny ambisjon i skoleverket. Allerede eksisterer matprogrammet «Matjungelen» på mange SFO rundt om i landet. Men ordningen skal utvides til hele skolesystemet. I ordningen er det mye belgfrukter, grønnsaker og fisk - men ikke noe som helst kjøtt.

– Dette er statsstøttet indoktrinering, sier Sp-politiker Jenny Klinge.

Hun er selvutnevnt kjøttpolitisk talskvinne, og har engasjert seg tungt i kampen mot veganisme og de som gjerne skulle hatt oss til å spise mindre kjøtt.

Les mer: Hudfletter vegetarianere: – de er moraliserende klimapredikanter

– En ideologi

– Det er snakk om den oppvoksende generasjon. De skal bli fremtidens voksne. Da er ikke det beste utgangspunktet å gjøre barn og unge til tusseladder som ikke kan spise noe av det vi klarer å produsere selv, sier Klinge til Nettavisen.

Hun mener norske politikere som er ute etter å kutte nordmenns kjøttforbruk både legger seg opp i hva folk liker å spise, men også går til angrep på norsk landbruk.

– Norsk landbruk er helt annerledes enn USA og Tyskland med enorme gårdsbruk. Vi har mye beitemark som ikke kan brukes til å produsere proteinholdige vekster. Nordmenn trenger protein. Det gjør ungene våre også. Da må det husdyr til, sier Klinge.

Les også: SUL-leder hardt ut mot uttalelse om Vedum: - Jeg ble skikkelig, skikkelig, fuckings forbanna

– Norge produserer usedvanlig mye fisk, er det ille å spise mer av det da?

– Vi skal selvsagt ha et mangfoldig kosthold. Da er det trist at vi har en meny som utelater en stor del av norskproduserte varer. Vi lærer ikke barn å bli selvberget, sier hun.

Les mer: Ønsker å forby kjøtt på lik linje med røyk

I klimaplanen fra regjeringen står det:

«Vanar etablerer vi tidleg i livet. Det er difor viktig at vi jobbar for å etablere gode vanar hos barn og unge for å redusere matsvinn og sikre eit sunt, klimavenleg og berekraftig kosthald. Å gjere berekraft meir tydeleg i kosthaldsarbeidet skal skje mellom anna gjennom tiltak for å betre kompetansen og ved hjelp av å spreie gode modellar for mat- og måltidsordningar i barnehage, skole og skolefritidsordninga.»

Dette skal oppnås blant annet gjennom Matjungelen-programmet - hvor det er ingen oppskrifter med rødt kjøtt. Klinge mener det er del av en ideologi hvor kjøttspising skal ses på med skam.

Les mer: Storm etter vegan-debatt: – Helt uaktuelt at de skal få statsstøtte

– Det er en ideologi som vil rense bort alt av kjøtt. Jeg reagerer ikke på at det ikke er kjøtt i hver eneste oppskrift, men at det ikke er det i én eneste av dem, sier hun.

Selv beskriver Matjungelen programmet på følgende måte:

«I Matjungelen kan barna oppdage og oppleve en jungel av mat! De får dyrke planter, utforske mystiske brødsymboler, smake på spennende frukter, slenge seg gjennom krydderløypen og forske på forskjellige eplesorter. I Matjungelen kan barn utforske, leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden»

Les også: Ordfører raser mot elbil-tvang: – Skaper en usikkerhet vi ikke har råd til

Artikkelen fortsetter etter målingen.

Høyre: – Sp opptrer unorsk

Helsepolitisk talsmann Sveinung Stensland i Høyre, synes Jenny Klinges påstander er merkelige.

– Jeg stusser veldig over at Senterpartiet har glemt at vi er en fiskerinasjon. Det er ingen grunn til å gå bananas fordi vi tar til orde for å spise mer fisk. Det er både historieløst og unorsk, sier han.

Stensland er selv fra Haugesund, og poengterer at Norge eksporterer over 100 milliarder kroner verdt i fisk hvert år - helt uten subsidier fra staten.

– Spørsmålet om hvor mye kjøtt vi bør spise og ikke er et kostholdsmessig råd, som fagfolk bør svare på.

Les mer: Vedum forsvarte bensin- og dieselbiler: Kort tid etter forsvant dette fra nettsiden

– Men nå er vel det nye at klima skal inn som del av det?

– Det er et ganske tydelig signal fra fleske-landet Danmark som nylig kuttet anbefalt kjøttmengde til 350 gram i uken. Vi må informere folk om hva kosthold har å si for helsen din, men også hva det betyr for klimaet, sier Stensland.

Les mer: Ola Borten Moe tar NRK til PFU: – Dette kan jeg ikke akseptere

– Så dere lover det ikke blir noen drastiske grep for å få ned kjøttforbruket?

– Nå er vi midt i programprosessen. Men det blir ikke noen drastiske grep for å få folk til å kjøpe mindre kjøtt. Men vi skal informere om hva som er et godt kosthold. Vi spiser mye mer kjøtt nå enn vi gjorde bare for få generasjoner siden, sier han.