*Nettavisen* Nyheter.

Nytt kraftig jordskjelv i California

ØDELEGGELSER: Slik så det ut i en leilighet i West Hollywood i Los Angeles etter fredagens jordskjelv.  Foto: Nettavisen-tipser

Et kraftig jordskjelv målt til en styrke på 7,1 har rammet Los Angeles-området i USA fredag kveld. Brannvesenet har bedt beboere forberede seg på etterskjelv.

06.07.19 11:54

LOS ANGELES (Nettavisen/NTB): Det kraftige skjelvet inntraff i Sør-California klokken 20.19 lokal tid fredag. Det hadde sitt senter kun 0,8 kilometer under bakken nær Ridgecrest, ifølge US Geological Survey (USGC).

USGC nedjusterte styrken på skjelvet til 6,9, etter å ha først målt den til 7,1. Nå går USGC tilbake til den opprinnelige målingen.

Se video lenger ned i saken.

Nettavisens korrespondent i Los Angeles kunne igjen kjenne jordskjelvet. Det har også vært en rekke etterskjelv, noe som også kunne kjennes i Los Angeles.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- Som i en film

Flere nordmenn som befinner seg i Los Angeles har gitt uttrykk for at de merket jordskjelvet. Patrick Fossum Strøm har bodd i Los Angeles i over tre år, og har ikke opplevd lignende.

- Kraftigste jordskjelvet jeg har kjent her i Los Angeles, sier han til Nettavisen.

Strøm forteller at det også har vært 5-6 etterskjelv, og at bilder falt ned i leiligheten der han bor.

Han og kjæresten, Anniken Aalbu, jobber som filmprodusenter i Los Angeles og bor i en leilighet i West Hollywood. De satt ved middagsbordet da de kjente at det begynte å riste i leiligheten. Aalbu forteller Nettavisen at de har kjent flere små skjelv i løpet av tiden de har bodd i byen, men ikke et like skremmende som nå.

- Jeg har bodd her i fire år, men bare kjent bittesmå jordskjelv. Nå var det jo et veldig kraftig et i går, og det var et i natt som jeg ikke kjente. Så var det dette hvor hele leiligheten ristet og et bilde falt ned fra veggen og det var ting som falt ned og knuste hos naboen også, forteller Aalbu.

Klikk på bildet for å forstørre.

Patrick Fossum Strøm og Anniken Aalbu bor og jobber i Los Angeles. De satt ved middagsbordet da hele leiligheten begynte å riste. Foto: Privat

Utenfor, forteller hun, stoppet folk og biler opp under skjelvet. Noen løp ut i gatene, mens andre holdt seg inne.

- Det er jo utrolig skummelt. Plutselig så skjønner man at man vet jo egentlig ikke helt hva man skal gjøre i en sånn situasjon - det er jo egentlig ikke så mye å gjøre. Vi fikk oppleve noe man som regel ser på nyhetene eller i Hollywood-filmer. Skremmende følelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Patrick Fossum Strøm og Anniken Aalbu jobber i Los Angeles. Foto: Privat

Hovedskjelvet

Torsdag oppstod et jordskjelv på 6,4 i Sør-California, og det meldes nå at det kun var et førskjelv. Fredagens jordskjelv skal ha vært hovedhendelsen, melder myndighetene.

- Det ble bare sterkere og sterkere. Lampene svingte fram og tilbake i huset mitt, sier en lokal beboer til nyhetsbyrået AP.

Knapt halvannen time senere meldte brannvesenet i Los Angeles at faren var over. Ingen menneskeliv gikk tapt, og det var da heller ikke kommet meldinger om store skader på infrastruktur i millionbyen.

- La kveldens jordskjelv være en påminnelse om at vi bør være forberedt, skriver talsmann Brian Humphrey for brannvesenet i Los Angeles.

Det er ikke uvanlig at jordskjelv rammer California. Det er stadig skjelv av en mindre skala, men det er lenge siden så kraftige jordskjelv har oppstått i området.

Kunne merkes i Mexico

Skjelvet, som er det kraftigste i området på 25 år, kunne merkes så langt unna som Las Vegas og Mexico. Basketballkampen mellom New York Knicks og New Orleans Pelicans i Las Vegas ble avbrutt som følge av skjelvet. Guvernør Gavin Newsom har erklært unntakstilstand for San Bernardino County etter skjelvet.

Jordskjelvets senter var nært den amerikanske marinens område for testing av bomber, kjent som China Lake. Det meldes om store skader.

Myndigheter i San Bernardino melder at hus har beveget på seg og, og at vegger har fått sprekker. Skjelvet skapte det USGC beskriver som en «rullerende bevegelse» i Los Angeles i om lag et halvt minutt.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKADER: Det oppstod ødeleggelser etter torsdagens jordskjelv. Her fra en vei i nærheten av Ridgecrest i California.  Foto: David Mcnew (Reuters/NTB Scanpix)

Advarer

Et etterskjelv målt til en styrke på 5,5 ble registrert i Sør-California en snau halvtime etter det første skjelvet.

Fredagens skjelv finner sted kun én dag etter at California og nabostaten Nevada ble rammet av det kraftigste skjelvet i området på 20 år – et skjelv som ble målt til 6,4. Ingen mistet livet.

Etter torsdagens skjelv ble det meldt om skader i marinens områder. En tjenestemann ved anlegget opplyste at det var betydelige skader, deriblant branner, vannlekkasje og utslipp av farlige stoffer.

– I går kjente vi ristingen i bakken ute i ørkenen. I dag kjente vi det kraftigere, forteller Bård Idås, som tilføyer at familien har det bra.

Seismolog Lucy Jones ved California Institute of Technology skriver på Twitter at det er svært sjeldent at et AP jordskjelv følges av et som er større.

Nær testområde

Jordskjelvets senter var nær den amerikanske marinens område for testing av bomber, kjent som China Lake.

Myndigheter i San Bernardino melder at hus har beveget på seg og, og at vegger har fått sprekker. Skjelvet skapte det USGC beskriver som en «rullerende bevegelse» i Los Angeles i om lag et halvt minutt.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKADER: Slik så det ut i en butikk i  Lake Isabella i California etter torsdagens skjelv.  Foto: Ho (AFP/NTB Scanpix)

Et etterskjelv målt til en styrke på 5,5 ble registrert i Sør-California en snau halvtime etter det første skjelvet. Brannvesenet ba lokale beboere forberede seg på etterskjelv. LAFD fortalte at tusen brannmenn er mobilisert.

Norsk familie kjente hotellet svaie

– Vi opplevde at hotellet svaiet og mistet nesten balansen, forteller Bård Idås på ferie med familien i USA. De befant seg i Las Vegas da skjelvet skjedde.

Tidligere redaktør i NTB, Bård Idås, forteller at folk var ganske oppskaket, men uten at det brøt ut panikk. Familien bor på hotellet Downtown Grand ved hovedgata The Strip.

– Gatene var fulle av folk som skal kose seg. Folk tar det med fatning, mens vi som ikke har opplevd dette før ble litt satt ut, sier Idås.

Et kraftig jordskjelv målt til en styrke på 7,1 har rammet Los Angeles-området i USA fredag kveld. Skjelvet kunne merkes så langt unna som i Las Vegas i nabostaten Nevada.

Idås sier at kona ba ungene slutte å riste i sengene, til hun forsto at hele hotellet ristet. Da løp familien ut.

– Vi merket skjelvet kraftigere i dag enn i går. Vi opplevde at hele hotellet svaiet litt, og mistet nesten balansen i rommet oppe i 5. etasje. Familien løp derfor ned trappene til lobbyen, sammen med en god del andre mennesker, sier han.

Idås anslår at rundt 100 løp ut av rommene sine, ned nødtrappene og ut på gata. Men det uten at det gikk alarm på hotellet.

– En del ble faktisk sittende i kasinodelen og fortsatte å spille. Det var rart. Det hadde nok ikke skjedd i Norge, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag