RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Pasienter fraktes ut av et sykehus i Katmandu, etter byen ble rammet av et et nytt skjelv på 7,4 kl. 12.35 lokal tid i dag.
Pasienter fraktes ut av et sykehus i Katmandu, etter byen ble rammet av et et nytt skjelv på 7,4 kl. 12.35 lokal tid i dag. Foto: Prakash Mathema (Afp / NTB Scanpix)

Nytt kraftig jordskjelv i Nepal

Sist oppdatert:
Flere personer har mistet livet i et nytt kraftig jordskjelv i Nepal, melder Røde Kors.

Skjelvet skapte stor panikk i hovedstaden Katmandu, der folk styrtet ut på gaten.

«Mange skadde, flere omkomne. Feltsykehuset til Røde Kors Norge har allerede fått inn pasienter», skriver Røde Kors i en Twitter-melding.

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS hadde skjelvet en styrke på 7,4. Det rammet midt på dagen lokal tid.

Skjelvets episenter ligger like ved Mount Everest og Everest Base Camp, 68 kilometer fra byen Namche Bazar ved den kinesiske grensen. Baseleiren ble evakuert etter det forrige store skjelvet i april og klatringen i Mount Everest er innstilt.

Minst 16 omkom
Minst 16 mennesker har omkommet i det nye kraftige jordskjelvet i Nepal, opplyser myndighetene i landet. Mange hus har rast sammen.

Skjelvet hadde episenter nord i landet, og byen Chautara er et av områdene som merket skjelvet mest.

– Situasjonen i Chautara er at flere bygninger i byen har rast sammen, sier Paul Dillon, talsmann for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Chautara er den viktigste byen i Sindhupalchowk-distriktet, som ble hardest rammet av jordskjelvet 25. april. Det er kommet flere forskjellige meldinger om dødsfall i området.

Det er også meldt om tre store jordras i området, og tolv personer er skadd, ifølge lokale tjenestemenn.

Flyktet ut
I Nepals hovedstad Katmandu sprang folk ut av bygninger i redsel for at de skulle rase sammen.

- Dette er et skikkelig stort et, sier Prakash Shilpakar, eieren av flere kunsthåndverksbutikker i Katmandu.

Han forsøkte å ringe foreldrene sine som befinner seg i byen Bhaktapur, men telefonnettet lå nede etter skjelvet, ifølge nyhetsbyrået DPA.

 Saken fortsetter.

JORDSKJELV: Dette bildet fra 11. mai viser lokale beboere i ruinene i byen Sankhu i Nepal etter jordskjelvet 25. april. Nå har et nytt jordskjelv gått i landet.


Døde i India

Rystelsene kunne føles så langt unna som i New Delhi. Bygningene i den indiske hovedstaden svaiet i over et minutt, og også der sprang folk ut i frykt for at husene skulle rase sammen.

To indere mistet livet.

En mann er død etter at et hus raste sammen i delstaten Bihar, opplyser tjenestemenn. Også i delstaten Uttar Pradesh meldes det om én omkommet, mens to personer er skadd, ifølge lokale myndigheter.

Skjelvets episenter lå i Nepal, men rystelsene kunne kjennes både i New Delhi og Kolkata.

Metrolinjene ble tirsdag innstilt i den indiske hovedstaden, samtidig som tusenvis av elever ble evakuert fra byens skoler.

- Flere jordras
Røde Kors-leder Åsne Havnelid bekrefter at minst to personer er omkommet.

- Vi er på vei til feltsykehuset våret, 8 mil øst for Katmandu. Det ligger nært episenteret til siste skjelv. Vi satt i bilene og kjente en voldsom risting og ser røykt fra jordras rundt omkring, sier Havnelid til NRK.

Ifølge CAREs kommunikasjonsrådgiver i Katmandu, Lucky Beck, varte skjelvet i 2 minutter.

- Vi hadde et møte i femte etasje da bakken begynte å riste og bygningen begynte å svaie slik at vi nesten ble svimle. Vi løp ut og samlet oss på gaten, sier Beck ifølge CARE Norge.

- Avsidesliggende
Skjelvet hadde sitt senter 19 kilometer under bakken og kommer få uker etter at et skjelv med en styrke på 7,8 tok livet av over 8.000 mennesker, mens nærmere 18.000 ble skadd.

Dagens skjelv er trolig ikke et etterskjelv, ifølge den svenske seismologen Reynir Bödvarsson. Han mener likevel det er håp om at konsekvensene ikke blir like alvorlige som etter skjelvet 25. april.

- Det er langt fra tett bebyggelse, og man kan ha et håp om at det lindrer konsekvensene, sier han til nyhetsbyrået TT.

Reddet fra landsbyer
Redningsarbeidet etter skjelvet 25. april pågår fortsatt, og tidligere tirsdag ble det meldt at 117 mennesker er reddet ut fra tre avsidesliggende fjellandsbyer i Langtang-dalen nord for Katmandu. 115 av dem er nepalere, mens to er amerikanere.

Hundrevis av mennesker mistet livet i dette området som følge av et massivt ras som ble utløst av jordskjelvet i april.

Flere ras og dårlig vær har gjort redningsarbeidet svært vanskelig. 

Stor frykt
Alle er forferdelig redde. Alle skriker og forsøker å hjelpe de eldre, sier Maude Fröberg fra svenske Røde Kors etter at et nytt kraftig jordskjelv rammet Nepal tirsdag.

- Jeg har opplevd jordskjelv flere ganger, men dette var et sterkt skjelv, og det varte i cirka 30 sekunder, med fire-fem etterskjelv, sier Fröberg til TT.

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS melder at skjelvet hadde en styrke på 7,3 etter først å ha målt det til 7,4.

Det er også registrert fem sterke etterskjelv i timen etter det første skjelvet. Alle hadde en styrke på over 5, og det kraftigste ble målt til 6,3.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere