Gå til sidens hovedinnhold

Nytt kuldesjokk i vente: - Ikke pakk bort ulltøyet!

Til helga blir det litt mildere i Sør-Norge, men så kommer kulda tilbake for fullt, sier meteorologen.

Etter en kald start for mange i Sør-Norge vil helga by på mildere temperaturer - og nedbør, ifølge Meteorologisk institutt. Men vinteren er langt fra over:

- Ut i neste uke kommer kulda tilbake for fullt, så ikke pakk bort ulltøyet helt! skriver meteorologene på Twitter.

- Ned mot 30 minusgrader

- Fra tirsdag setter et høytrykk inn igjen og vi kan vente oss temperaturer som nå, det vil si tosifrede minusgrader og ned mot 30 minusgrader flere steder på Innlandet, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til Nettavisen.

Natt til fredag og fredag morgen var det særlig kaldt i Folldal i Østerdalen og på Leirflaten i Heidal i Sel kommune. I Folldal viste gradestokken 31,9 kalde, og på Leirflaten 32,7. Noteringer som dette kan de altså bli flere av neste uke.

Farevarsler i vest

Fredag er det forøvrig ute flere farevarsler, blant annet for mye snø i Møre og Romsdal for perioden lørdag og søndag. Her kan det lokalt bli 5-25 centimeter i løpet av 24 timer, i fjellområdene mer.

Natt til søndag gjelder farevarsel for kuling og snø i fjellet i Sør-Norge. Varselet gjelder fra Dovrefjell i nord til Haukelifjell i sør.

- Vær obs, fordi dette er oppskriften på snøfokk! skriver meteorologene på Twitter.

Sjekk oppdatert farevarsel på yr.no her

Slik blir været i helga og neste uke

Inn mot helgen venter meteorologen sønnavind og synkende temperaturer og nedbør i Sør-Norge.

- Nedbøren vil stort sett komme som sludd og snø. Unntaket er helt nede i fjæresteinene. Østlandet kan stort sett vente seg snø, sier Kristian Gislefoss.

Det ventes en del vind inn mot kysten av Vestlandet i helgen, og dette - sammen med nedbøren - er bakgrunnen for farevarsler for fylkene Vestland og Møre og Romsdal.

- Når helga er over får vi en roligere værtype i Sør-Norge, sier Gislefoss.

Fra mandag og tirsdag skjer det endringer.

- Da glir lavtrykket forbi og et høytrykk gjør seg gradvis gjeldende. Fra tirsdag kan vi igjen altså vente tosifrede minusgrader. Vi kommer sikkert til å se ned mot 30 blå i Innlandet igjen. De ligger godt an, sier Gislefoss.

Nord-Norge har hatt lite nedbør, og det er nærmest bart i Tromsø fredag. Det blir en periode med lite nedbør i helgen og store deler av neste uke, men inn mot neste helg ventes pålandsvind og da ventelig snø i nord. I Nord-Norge kan ising og vind skape utfordringer denne helgen.

Snørikt i Madrid

Lengter du etter sol og varme, hjelper det heller ikke å se mot Spania nå. I Madrid snødde det tett torsdag, et hvitt dekke som blant annet la seg på Real Madrids stadion. Martin Ødegaard og hans lag må innstille seg på mer snø når de møter Osasuna til La Liga-oppgjør lørdag. Lagene møtes i Pamplona. Der er det ventet snøvær hele dagen lørdag, ifølge yr.no.

Franske meteorologer advarer

Franske meteorologer advarer for en vinterlig helg og en veldig kald østlig og nordøstlig vind som sender snø over Spania lørdag.

- Det forventes et godt lag med nysnø, 10 til 20 centimeter i Pyrineene over 800 meter, melder Meteo France fredag.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her