*Nettavisen* Nyheter.

Nytt lavtrykk gir storm og uvær

Foto: Faksimile (Østlands-Posten)

Et nytt og kraftig lavtrykk befinner seg nå over Sør-Norge. Meteorologene advarer mot kraftig vind i fjellet og på kysten.

27.11.11 20:52

* Obs-varsel om vind opp i sterk storm

* Color Line innstiller seilinger

* Svenske meteorologer har sendt ut ekstremvarsel

Ikke før har ekstremværet «Berit» sluppet taket, så kommer det mer uvær inn over Norge. Denne gangen er det et kraftig lavtrykk som kom fra nordøst for De britiske øyer og i morgentimene søndag kom i full fart mot oss.

- Akkurat nå ligger det rett over Sør-Norge. Det beveger seg fort, men i en kort periode vil gi mye vind mange steder, sier statsmeteorolog Inger-Lise Aasen Askautrud til Nettavisen klokka 11.30.

Mens svenskene har sendt ut ekstremvarsel, har Meteorologisk institutt nøyd seg med et obs-varsel. Årsaken er nettopp at uværet ikke vil stå på så lenge.

Opp i sterk storm
Uværet vil først herje på Vestlandet og søndag kveld på Østlandet. Det ventes vind i storm styrke på Vestlandet i dag, vest for Lindesnes kan vinden komme opp i sterk storm. I vestlige fjellområder sør for Jotunheimen ventes det liten storm, og det samme i Ytre Oslofjord.

- Akkurat nå er det sterk kuling i Skagerrak, sier Askautrud.

Passasjerferger innstiller
Color Line har søndag kansellert alle sine seilinger mellom Sandefjord og Strømstad, Kristiansand og Hirtshals og Larvik og Hirtshals på grunn av værforholdene. Seilingene til og fra Kiel går som normalt.

Måtte utsette julegrantenning
På Domkirkeplassen i Stavanger måtte showet som var planlagt i forbindelse med advent og tenning av julegran avlyses på grunn av stormvarselet, skriver Rogalands Avis.

Storm, nedbør og høy vannstand
Her er det siste obs-varselet fra Meteorologisk institutt:

- I ettermiddag, søndag, nordvest storm på kysten av Vestlandet sør for Stad. Natt til mandag vestlig storm på kysten av Trøndelag. Kraftig vind i fjellet og langs kysten søndag!

Les det siste obs-varselet her

Se advarselkartet fra Meteoalarm.eu her

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile (Meteoalarm)

Advarsel på høyeste nivå
Svenske meteorologer i SMHI varslet søndag dramatisk vær i sør. Det ble sendt ut advarsel i klasse 3 - det høyeste nivået - for Hallands län og Skåne län. Klasse 3 betyr ekstremvær som kan gjøre stor skade. Folk ble oppfordret til å følge med på internett, radio og TV.

I en rekke andre regionen, blant dem Skagerak, er det sendt ut varsel i klasse 2, som betyr fare for at uværet vil forårsake store materielle skader og kan forstyrre viktige samfunnsfunksjoner.

Påvirker været trafikken? Sjekk de siste oppdateringene fra NRK Trafikk i Twitter-vinduet under.

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'from:NRKTrafikk since:2011-11-27', interval: 6000, title: 'Trafikkmeldinger fra NRK', subject: 'NRK Trafikk', width: 485, height: 150, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: false, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' }}).render().start();

Togstans og strømbrudd i Sverige
Sør-Sverige fikk allerede søndag formiddag merke uværet i form av togkaos og strømbrudd, melder Expressen.se.

Kontaktledninger ble revet ned, og trafikken stanset på Bergslagsbanan mellom Gøteborg og Karlstad og på Bohusbanan mellom Munkedal og Skee. I områdene rundt Strømstad og Munkedal falt størmmen ut. Det meldes videre at trafikken på E6 er rammet.

Søndag ettermiddag er 10.000 uten strøm i Sverige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.