Gå til sidens hovedinnhold

Nytt liv i historisk sentrum

Horestrøket. Et sted befengt med negative assosiasjoner for de fleste av oss. Serveringsbransjen ser derimot et stort potensiale for nyetablering og gleder seg til operaen i Bjørvika står ferdig.

SENTRUM: Store deler av Kvadraturen, sentrum av Christian IV's 1600-talls Christiania, har lenge vært overlatt til mer lyssky virksomhet enn den handelen folk vanligvis oppsøker i en by. Butikker og serveringssteder som trekker folk, har vegret seg mot å etablere seg der, og resultatet av det igjen er ytterligere forsterket forslumming og folkeflukt fra området, forteller Lars Fredriksen i Oslo Handelstands Forening (OHF)
Men nå er nye tider i emning. Nye serveringssteder etablerer seg i området, og med dem kommer en økt tilstrømning av "vanlige" kunder.
Johnny Møller har jobbet i restaurantbransjen i 23 år, de seks siste med egne steder. I februar 2005 etablerte han restauranten Yatzi i Nedre Slottsgate.
Vi tror dette er en del av byen med et stort potensiale for fremtiden, ettersom vi ligger i "aksen" mot den nye operaen i Bjørvika. Vi tenkte at dersom vi får konseptet til å fungere her, vil det fungere hvor som helst, sier Johnny Møller.
Friskt pust i brun "bydel"
Bar- og kafékonseptet Yatzi, ligger her som en lysegrønn spire i en råtten trestubbe, om vi skal snakke i bilder. Stedet er utviklet i samarbeid med designer Darell Shrubb og oser av kreativitet. Bordplatene og lysekronene har vi laget selv. På veggene har vi et rullerende galleri med med billedkunstnere som Esther Maria Bjørneboe, Hanna A Høiness og Colin Eik for øyeblikket. I underetasjen skal unge poeter få skrive dikt på veggene, og i taket har glasskunstneren Vidar Koksvik fått frie tøyler, forteller Møller.
Serveringsbransjen blomstrer
Lars Fredriksen i OHF ser med positive øyne på etableringen av spisesteder i kvadraturen.
Det at flere vanlige mennseker preger gatebildet, vil bidra til å redusere forslummingen av området som blant annet prostitusjonen og de narkomane har bidratt med. Når vanlige folk igjen beveger seg i strøket, vil det etter hvert bli naturlig å tenke etablering av forretninger, sier Fredriksen, som jobber for en opprustning av området i forhold til butikker.
Mindre kriminalitet
Leder i Kvadraturforeningen, Knut August Walle-Hansen, var en av pådriverne da politiet stengte deler av Kvadraturen for biltrafikk på kveldstid 1. mars i fjor.
Vårt formål er å gjøre gatemiljøet i kvadraturen best mulig og våre medlemmer er godt fornøyd med virkningene av tiltaket, sier han.
Politiet selv melder om stor reduksjon i antall anmeldte straffesaker fra området, særlig i kategoriene ran, utpressing og trusler, samt grovt tyveri fra bil.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller