RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt liv med ny magesekk

Foto: privat
Ida Eikenes fjernet 95 prosent av magesekken i fjor. Nå er det slutt på sukker og fett.

- Siste gang jeg drakk brus var 3. januar i fjor – dagen før operasjonen. Nå holder jeg meg unna søtsaker så godt det lar seg gjøre, sier Ida Elkenes som fikk utført en «gastric sleeve»-operasjon i fjor.

Den 21 år gamle bergenseren har aldri hatt noe godt forhold til mat. Hele livet har hun måtte tenke på hva hun kan spise og ikke, og de gangene hun spiste det usunne, kom den dårlige samvittigheten.

- Det er klart jeg kjente på det. Nå vet jeg godt hva jeg burde spise og ikke, men før visste jeg ikke bedre. Det var mangel på hjelp, rett og slett.

Store omveltninger

Livet etter en gastric sleeve-operasjon dreier seg også om å måtte tenke på hva du får i deg. Kaloriinntaket til Ida i løpet av en dag skal ligge på 1000-1500 kcal, som er cirka 500 kalorier mindre enn det som er anbefalt for kvinner. Forskjellen på da og nå er at hun får i seg både sunn og god mat, som både kropp og hode har gått av.

Og der det før var lett å gi etter for fristelser, er hun nå tvunget til å stå imot lysten.

- Jeg kan rett og slett ikke spise den burgeren eller den sjokoladeplata, fordi det vil være farlig for kroppen min. Jeg spiser ofte og lite, og det går i kylling, grønnsaker og hjemmelagde knekkebrød.

Hun forteller at hun stort sett dropper alt av fymat, men når hun er bedt bort i sosiale lag, kan hun både ta seg et kakestykke og forsyne seg av buffeten, bare ikke i store mengder.

- Jeg ringer alltid til vedkommende og spør hva som blir servert, sånn at jeg kan planlegge matinntaket mitt for dagen. Ser jeg at det ikke er noe for meg der, tar jeg med meg min egen mat.

Hun anslår at de første 20-30 kiloene hun gikk ned var ene og alene på grunn av operasjonen. De resterende kiloene har forsvunnet etter en total livsstilsendring. I tillegg til et riktig kosthold er Ida også opptatt av det å være i aktivitet. Hun trener kondisjon så å si hver eneste dag, styrke fire ganger i uka og i tillegg er hun med på aerobictimer et par ganger.

Siste utvei

Ida har slitt med overvekt hele livet, og allerede som 12-åring gikk hun inn for å slanke seg, i samråd med lege. Hun prøvde alt, men klarte ikke å bli kvitt de ekstra kiloene. Hun gikk mange runder med seg selv og legen før hun bestemte seg for operasjon.

- Det er viktig for meg å presisere at dette faktisk var min eneste sjanse til å gå ned i vekt. Jeg er ei ung jente, med hele livet foran meg og hadde ikke lyst til å vente på at livet skulle begynne.

Hun mener det er viktig å få fram at dette er langt ifra noen lett løsning. faktisk tvert imot. Du er nødt til å leve livet ditt helt annerledes enn du har gjort tidligere og må være bevisst i hvert eneste valg du tar med tanke på måltider.

- Jeg ønsker et større fokus på selve inngrepet og at dette er et veldig fint hjelpemiddel for mange overvektige, og at flere mennesker som sliter med overvekt skal få kunne gjennomføre det. Men det betyr ikke at hvem som helst skal få muligheten, sier Ida.

- Det må være siste utvei. Du skal ha prøvd absolutt alt før du får en slik operasjon.

Hun forteller videre om to skrekkeksempler, som viser at vedkommende slett ikke var psykisk klar for den store overgangen.

- Du må være mentalt klar for en slik forandring. Hvis hodet fortsetter å leve som før, er det kroppen som får betale prisen. Jeg vet om to tilfeller hvor det har gått skikkelig galt. En spiste altfor mye, så magesekken sprakk, mens en annen gikk opp alt hun hadde klart å gå ned etter operasjonen.

Lettere liv

Ida har gått ned 60 kilo etter operasjonen. De psykiske gevinstene av operasjonen er minst like stor som de fysiske. Ida var ofte deprimert tidligere, og gikk på antidepressiva. Nå er lykkefølelsen og selvtilliten en helt annen.

Og hun kan endelig løpe. Hun løper i 30 minutter uten å kollapse og med smerter i rygg og knær. Bare det å gå opp og ned trapper er noe helt annet enn det var.

- Selvtilliten min er nitti prosent høyere nå enn den var før. Jeg tror aldri du kan bli hundre prosent selvsikker, men jeg har det veldig mye bedre med meg selv nå, sier hun.

Gastric sleeve, er en operasjon hvor man går inn og forminsker magesekken. De fjernet hele 95 prosent av magesekken til Ida. Gastric bypass er også en fedmeoperasjon, men er mer innviklet og er derfor forbeholdt de med ekstrem overvekt og BMI over 45.

Du kan lese mer om Ida og den nye livsstilen på bloggen hennes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere