Gå til sidens hovedinnhold

Nytt møte kan øke bensinprisen

Søndag kan OPEC komme til å varsle ytterligere kutt for å øke råoljeprisen.

Spenningen er stor rundt OPEC-møtet som skal holdes søndag i Wien.

Råoljeprisene har i den siste tiden falt, og har stabilisert seg på rundt 40-50 dollar fatet. Dette er en kraftig endring med tanke på pristoppen i sommer med 147 dollar fatet.

OPECs mektigste mann, kong Abdullah av Saudi-Arabia, har tidligere ansett 75 dollar fatet som en rettferdig pris, har oljeanalytiker i DnB NOR Markets Torbjørn Kjus tidligere uttalt til Nettavisen.

Les også:Disse går under 0,5 på mila

Forventningene om en prisøkning henger sammen med OPECs annonserte kutt i september med 4,2 millioner fat per dag fra og med januar i år.

Har kuttet
Det betyr at de ønsker å gå fra 29,05 millioner fat daglig, til 24,85 millioner fat daglig. Det betyr også at OPEC har klart å oppfylle 82 prosent av det de har lovet å kutte.

- Det er 50-50 sjanse for at de annonserer at de vil kutte mer på OPEC-møtet, men jeg heller mot at de vil bli varslet ytterligere produksjonskutt, sier Kjus til Nettavisen.

Han forteller at dersom de velger å kutte i tillegg til kvoten, så vil dette skape en psykologisk effekt som kan føre til at råoljeprisene øker raskere.

- OPECs kutt i høst overgår etterspørselen i februar, og dette betyr lagertrekk fremover, forteller Kjus.

Det er gunstigere å trekke fra sine egne produktlagre - i stedet for å kjøpe fra primærleddet, som er raffinørene. OPEC ønsker da en økning i etterspørselen på råoljen ved å kutte, og slik presse på for at prisene skal øke.

Det kan bli dyrt å sitte på egne produktlagre når distributører på sekundær- og tærtiærleddet sliter med finansiering (for eksempel bensinstasjoner).

Kjus har tidligere påpekt overfor Nettavisen at dersom markedet begynner å tro at OPEC-kuttene vil lede til lagertrekk, kan prisene øke noe allerede før siste halvdel av 2009.

Når markedet begynner å tro at OPEC-kuttene vil virke - så vil prisene begynne å respondere allerede før lagrene er nede på kartellets måltall.

Les mer:Fyll tanken nå

Sterkere press
Det annonserte kuttet på 4,2 millioner fat per dag følges ikke like godt opp av alle de 12 OPEC-landene. Dette påpeker E24.no lørdag.

Dermed blir de viktigste handlingsalternativene nå enten nye kutt, eller sterkere press på de medlemsland som ikke har oppfylt sine forpliktelser i henhold til tidligere vedtak.

Norge blir rikere
Dagens råoljepris ligger på 42 dollar fatet. Dersom prisen skulle øke til Saudis på rundt 70 dollar fatet, betyr det rundt 100 milliarder kroner ekstra inn i oljefondet, skriver Aftenposten.

Økt råoljepris er også positivt for sysselsettingen. Det betyr mer leting, flere nye utbygginger og økte investeringer i felt som allerede er i drift.

SSB har anslått at investeringen blant oljeselskapene i år ligger på rekordhøye 137 milliarder kroner.

Selv om ikke alt dette retter seg mot norske arbeidsplasser, er de høye investeringene en svært viktig buffer mot den økonomiske krisen.

Fullt så positivt er det ikke for bilistene og flyselskapene, som får økte bensinutgifter.

- Men når vi nærmer oss andre halvår og virkningene av OPEC-kuttene slår inn, så antar vi at råoljeprisen vil nærme seg 60-70 dollar fatet før året er omme. Grovt sett kan man legge på 40 øre per 10 dollar, så vi vil kanskje få se en pumpepris i slutten av året som ligger 80 øre eller 1 krone høyere enn i dag, uttalte Kjus tidligere til Nettavisen.

Les også: Nå går prisen på bensin opp

Kommentarer til denne saken