RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt politisk gjennombrudd for GGS

Sist oppdatert:
Prosessen med å åpne opp den østlige delen av Mexico-gulfen for olje- og gassutvikling har nå tatt et skritt videre. Norske Global Geo-Services jobber med en større seismikkstudie i det politisk hete området.
Både den amerikanske oljeindustrien og andre som er bekymret over USAs fallende egenforsyning av olje og gass har lenge presset på for å få åpne den østlig delen av Mexico-Gulfen opp for oljevirksomhet. Nå har prosessen tatt et viktig skritt lenger ifølge det anerkjente bransjen tidskriftet Oil & Gas Journal (OGJ).

Ifølge OGJ bestemt energikomiteen i det amerikanske senatet seg i går for å introdusere en lovforslag som vil åpne opp området beskrevet som Outer Continental Shelf, og da i første omgang lisensområdet 181. Området ligger på utsiden av delstaten Floridas vestkyst.

Dette er også midt i kjerneområdet for det norske seismikkselskapet Global Geo-Services pågående 2D Seismikkstudie med navnet Big Wave utenfor Vest-Florida. Studien var opprinnelige planlagt med 10.000 kilometer multiklientdata, men ble på nyåret utvidet med 7.500 kilometer nærmere kysten av Florida.

Het politisk potet

Det er energikomiteens republikanske formann Pete V. Domneci som sammen med komiteens minoritetsleder, demokraten Jeff Bingaman som vil være ansvarlige for prosessen med å få lovforslaget gjennom Senatet og kongressen.

Olje- og gassleting er et ømtålig tema, spesielt i den tradisjonelt meget viktige valgstaten Florida. Sist debatten var opp i 2002, endte det med et moratorium på lisensområdet 181 til 2007.

Det nye lovforslaget vil ikke omfatte området på amerikanske sokkel i Mexicogulfen som er nærmere Floridas kyst enn 100 miles. Også dette er mer radiokalt enn tidligere, hvor kravene har vært minst 125 miles.

Det kan forventes en tøff debattrundt forslaget også denne gangen i det to av Floridas senatorer, demokraten Mel Nelson og republikaneren Mel Martinez den 1. februar presenterte et forslag om et permanentforbud mot leting på lisensområde 181 og en grense på 260 miles utenfor Tampa-bukten.

Går forslaget om å åpne for leting i gjennom vil det begynne å gjelde ett år etter at prosessen er sluttført i kongressen.

Floridas guvernør og presidents lillebror Jeb Bush snudde i fjor høst i spørsmålet om leting utenfor Floridas vestkyst. Han var av de som fikk på plass moratoriumet i 2002.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere