Gå til sidens hovedinnhold

Nytt sykehus til Molde

Det nye sykehuset på Nordvestlandet skal legges til Molde.

Avgjørelsen falt i foretaksmøtet fredag morgen. Dermed kom helseministeren fram til samme konklusjon som styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge.

- Dette har vært en lang og svært krevende prosess over mange år, og jeg har stor forståelse for at spørsmålet om tomtevalg engasjerer og vekker mange følelser i befolkningen. Jeg er glad for at vi nå får landet tomtevalget, slik at vi i dag har kommet et skritt nærmere målet om nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal. Det er viktig for å gi fylkets pasienter best mulig pasientbehandling i fremtiden, sier Høie.

Les også:- Kan ikke forstå at Høie skal kunne sette stempelet sitt på dette

Molde vant dermed den vanskelige og langvarige striden med Kristiansund om plassering av det nye sykehuset til 6 milliarder kroner.

- Jobbe sammen
Statsråden ønsker nå å komme videre i arbeidet mot et nytt sykehus.

- Nå som avgjørelsen er tatt, er det viktig å jobbe sammen for å få til et nytt og moderne sykehus til det beste for pasienten, sier Høie.

Prosessen rundt tomtevalget har ført til sterk kritikk, og mange har ment at beslutningen måtte utsettes. Høie mener likevel at det var godt nok grunnlag til å fatte en avgjørelse.

- Alle rapporter som er levert, har gitt et godt beslutningsgrunnlag, sier helseministeren.

Størst fagmiljø
Han har lagt vekt på at Molde har det største medisinske fagmiljøet og at plassering på Opdøl vil gi kortest reisevei for flest innbyggere.

- Det er viktig at det planlegges for et godt poliklinisk tilbud i Kristiansund og at de prehospitale tjenestene videreutvikles slik at en sikrer en forsvarlig akuttberedskap og ivaretar de innbyggerne som får lengst reisevei til sykehus. Ålesund sykehus skal fortsatt være hovedsykehuset i Helse Møre og Romsdal, sier Høie.

- Vanskelig valg
Helseminister Bent Høie (H) mener Kristiansund og Molde begge var gode alternativer for det nye sykehuset på Nordvestlandet, men mener sistnevnte alternativ kommer pasientene best til gode.

- Ved å legge sykehuset til Molde, vil det ligge nært det som nå er det største sykehusmiljøet i området i dag. I tillegg sikrer det den korteste reisetid for flertallet av pasientene, sa Høie under pressekonferansen fredag formiddag.

Han har blitt beskyldt for å skyve helseforetakene foran seg i den vanskelige saken, noe helseministeren benekter.

- Jeg har hele tiden ønsket å ta et politisk ansvar, ha foretaksmøter og ta min egen beslutning, sa Høie, som vedgår at det var et vanskelig valg.

Høie poengterte også at tidligere direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal ønsket en snarlig avklaring i sykehussaken. Eidsvik trakk seg bare få dager før innstillingen til styret skulle leveres med begrunnelse at hun ble forsøkt overstyrt av eierne i Helse Midt-Norge.

Selv om foreløpig siste ord er sagt, er Høies egen rolle i prosessen er fortsatt gjenstand for en rekke spørsmål. Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget sendte torsdag brev til statsråden for å få svar på hvordan hans dialog har vært med styrene om tomteplasseringen.

Vil ikke feire
Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) ønsker å reetablere et godt samarbeid med naboene fra Kristiansund etter den bitre sykehusstriden.

- Det ligger ikke et behov for feiring her. Det er blitt en forferdelig vinner-taper-situasjon. Vi vinner på bekostning av en nabo. Nå er vi avhengig er å kunne reetablere et godt samarbeid. Striden har slitt på miljøene i Molde og Kristiansund. Det er viktig at vi besinner oss og ikke understreker en-vinner-taper-situasjon, sier Dahl til Dagens Medisin etter at helseminister Bent Høie bestemte at det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal skal legges til Rosenes by.

Dahl ønsker nå å snakke med ordførerkollegaen i Kristiansund for å finne ut hvordan de kan «gjøre hverandre gode». Men den største utfordringen fremover er pengene, mener han.

- Det er skissert at sykehuset vil koste 5 milliarder kroner. Vi skal stå løpet og sikre at det gjennomføres, sier Dahl.

Ikke over
Tidligere ordfører i Kristiansund Dagfinn Ripnes (H) sier sykehussaken ikke er over, selv om helseministeren har fattet sitt vedtak. Den skal prøves rettslig.

- Ja, i høyeste grad. Vi har sendt mange meldinger om at prosessen burde vært stoppet, og dette er ikke siste ord i saken. Dette er brudd på foretaksloven, og saken skal prøves rettslig, sier Ripnes til NRK.

Han understreker at det har vært en uverdig prosess som ikke tåler dagens lys i et demokratisk samfunn.

(©NTB)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?