RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt ubåtfunn ved Fedje

Bergen (NTB): Da Statoil lette etter en trasé for å føre i land olje ved Fedje i Nord-Hordaland, oppdaget de et annet tysk ubåtvrak like ved kvikksølvubåten U-864, melder NRK.

- Jeg og andre som så på bildene var i tvil. Men da vi koblet en senkning som vi visste om i Fedjeosen og satt den sammen med Statoils posisjon i kartet, så oppdaget vi at punktene bare var 2.000 meter fra hverandre, sier Arild Marøy Hansen ved Bergen Sjøfartsmuseum til NRK.

Ubåtskroget ligger nede på 250 meters dyp, kun 2.000 meter fra vraket av den tyske ubåten U-864 dom ble funnet av KNM Tyr i februar 2003. Ti år etter funnet er det fortsatt uklart hva som skal skje med dette vraket, ettersom det inneholder store mengder miljøskadelig kvikksølv. Trolig er det blitt brukt over 100 millioner kroner til å utrede heving eller tildekking av vraket.

Ubåten er blitt torpedert og er delt i to. Den ble senket tre dager etter at den dro fra Bergen 9. april 1945, og hele mannskapet på 48 personer gikk ned med fartøyet.

- Alle skal være i fartøyet. Det er et klart hull inn i trykkskroget forfra, men vi så ingen da vi var nede med fjernstyrt undervannsfartøy, sier Hansen.

Ordfører i Fedje Kristin Handeland (KrF) mener det bør gjøres en skikkelig undersøkelse av fartøyet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere