RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt virus rapper passord

Sist oppdatert:
Et nytt virus ekspertene lenge har fryktet, begynte torsdag å spre seg på nettet. Uten at du merker det, rapper viruset passord og annen sensitiv informasjon fra maskinen din.

Er du så uheldig å havne på et infisert nettsted, laster du ufrivillig ned et program som gjør det mulig for hackere å stjele passord og annen sensitiv informasjon på maskinen.

Fredag advarte viruseksperter mot det nye viruset, som ikke sprer seg via e-post, slik vi er vant med. Et virus av denne typen har lenge vært fryktet, og nå ser det ut til at frykten var berettiget.

Trojaner
Viruset har infisert en rekke nettsteder, og dersom du besøker et smittet nettsted, laster du ned et program som gjør sensitive data tilgjengelige for hackere uten at du merker det, en såkalt trojaner, melder AFP.

Viruset registrerer passord og brukernavn når infiserte brukere for eksempel logger seg på betalingssteder på nettet.

Det er imidlertid mulig å beskutte seg mot viruset ved å skru av javascript-funksjonen på Internet Explorer. Viruset rammer også bare dem som bruker Internet Explorer.

Flere navn
De ulike virusekspertene har gitt det ondsinnede programmet navn som Scob, Download.Ject, Toofer eller Webber.P.

Ifølge ekspertene rammer viruset bare nettsteder som støtter Microsofts IIS 5.0-program for webservere.

- Brukere bør være klar over at alle nettsteder, til og med dem man stoler på, kan ha blitt smittet av denne aktiviteten og dermed inneholde en ondsinnet kode, heter det i en melding fra det statsfinansierte Computer Emergency Readiness Team (CERT) i USA.

- Dersom brukere av Internet Explorer besøker et nettsted som er smittet av Scob, kommer maskinen deres til å forsøke å laste ned en fil fra et russisk nettsted, opplyser sikkerhetsselskapet Sophos.

Nettsteder med stor trafikk
Patrick Hinojosa i Panda Software sier at tallet på infiserte maskiner på nåværende tidspunkt ikke er kjent, men ekspertene håper å sitte på et anslag i løpet av få dager. Han uttrykker bekymring over utviklingen.

- Dette er første gang vi ser at store nettsteder er blitt hacket på en måte som vil ramme brukeren. Det er stor trafikk på disse nettstedene, sier han til AFP.

Det som vekker størst bekymring er at viruset er vanskelig å gjenkjenne og at det ikke kommer opp noen advarsel om at maskinen er infisert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere