RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt vulkanutbrudd på Island

Veien inn mot Bardabunga-vulkanen på Island er stengt - og områdene rundt - etter at faren for et stort vulkanutbrudd er nært forestående.
Veien inn mot Bardabunga-vulkanen på Island er stengt - og områdene rundt - etter at faren for et stort vulkanutbrudd er nært forestående. (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Islandske myndigheter har hevet beredskapen til høyeste nivå etter et nytt utbrudd like nord for Bardabunga-vulkanen. Der er imidlertid ikke kommet noen askesky.

Det islandske meteorologiske instituttet melder at utbruddet begynte like etter midnatt natt til fredag like ved isbreen Dynjujökull, i et område som heter Holuhraun.

Det er snakk om et såkalt strømmende utbrudd og ikke et eksplosivt utbrudd, og området der det nå strømmer ut lava, er ikke dekket av isbre. Dermed er det mindre fare for at det dannes en askesky. Islandske myndigheter omtaler også utbruddet som lite.

Kode rød
Det islandske meteorologiske institutt har likevel hevet risikonivået for flytrafikk til kode rød, og den islandske flytrafikkontrollen har stengt luftrommet fra bakken og opp til 18.000 fot (6.000 meter), opplyser landets nasjonale sikkerhetssenter fredag morgen.

– Radarsystemet har foreløpig ikke registrert noen askesky. Seismiske utbruddsskjelv er lave, noe som indikerer et strømmende utbrudd uten eksplosiv aktivitet, står det videre i kunngjøringen.

Det har vært stor seismisk aktivitet i området den siste tiden, noe som gjør at eksperter tror at et stort utbrudd kan komme snart.

Evakuert
Områdene nær Bardabunga-vulkanen, som ligger under den enorme isbreen Vatnajökull, ble i forrige uke evakuert etter at det ble registrert om lag 300 jordskjelv på et døgn.

I 2010 forårsaket askeskyer fra vulkanutbruddet fra Eyjafjallajökull at store deler av flytrafikken over Europa ble stanset i seks dager. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere