RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Slik så Asgerd Waaler ut da hun lå på Ahus etter rakettulykken (øverst til venstre). Fortsatt har hun svært dårlig hørsel.
Slik så Asgerd Waaler ut da hun lå på Ahus etter rakettulykken (øverst til venstre). Fortsatt har hun svært dårlig hørsel. Foto: Privat

Nyttårsaften ble et mareritt for Asgerd

– Jeg er glad jeg lever!

LØRENSKOG (Romerikes Blad): Trommehinna ble sprengt, blodet silte, øyevipper og hår ble svidd, mens kruttet brant seg inn i huden som små tatoveringsmerker. 

– Tross alt er jeg glad jeg lever! Hadde jeg snudd hodet litt mot venstre, hadde raketten gått tvers gjennom ansiktet.

Asgerd Waaler minnes med gru nyttårsaften for ti år siden. Fortsatt har hun arr i ansiktet. Hørselen er fremdeles nesten borte, og for alltid vil tinnitusen minne henne om den siste natta i 2004.

– Det ringer i øret tjuefire timer i døgnet. To øreoperasjoner har jeg gjennomgått for å få en hel trommehinne. Jeg har også fått høreapparat. Huden er blitt forholdsvis bra, men har lyse felt etter brannskadene med en hvit arrstripe, sier hun til Romerikes Blad


Eksploderte

Kvelden var slik nyttårsaftener vanligvis er: Waaler var i et koselig selskap med gode venner. Like før midnatt gikk de ut for å nyte synet av rakettene.

– Jeg kikket opp på himmelen og beundret det ene fyrverkeriet flottere enn det andre.

Klokka 00.05 smalt det.

– Jeg ble truffet på venstre side av ansiktet av en rakett som eksploderte. Hørselen forsvant. Kruttet og flammene brant seg inn i huden i halve ansiktet fra hårfestet til halsen. Raketten sved seg fast i kåpekragen og fortsatte å sprute og brenne i ansiktet. Jeg kastet brillene og tok meg til ansiktet. Blodet silte, forteller hun til Romerikes Blad

Ambulanse ble tilkalt og Waaler ble fraktet til Ahus. Der ble ansiktet renset for å få vekk blod, sot og krutt.

– Trommehinnen var sprengt, jeg hadde en stor flenge i kinnet, huden var svidd og kruttet hadde brent seg inn i huden som en tatovering. Øyebryn, øyevipper og hår på venstre side var svidd av, men synet var heldigvis berget – takket være en bred brillestang. Jeg ble operert under full narkose 1. januar. «Tatoveringsmerkene» ble fjernet, og flengen i kinnet ble sydd sammen med fire sting, sier hun.

Den siste operasjonen hadde hun så sent som for tre år siden, da for å bedre hørselen.

Tilskuerne blir skadd

Fortsatt så preges hun av hendelsen, også mentalt.

– Jeg liker meg rett og slett ikke i nærheten av raketter lenger. Jeg går ikke utenfor døren.

Raketten som traff Waaler hadde styringspinne, noe som ble forbudt i 2008. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap advarer likevel mot dagens fyrverkeri. For selv om branner, materielle skader og øvrige personskader har gått kraftig ned siden forbudet ble innført, ligger alvorlige øyeskader på samme nivå som tidligere. Flertallet av de øyeskadde er tilskuere.

– Det er bra forbudet kom, men man ser hvert eneste år at folk blir skadd når de skal håndtere fyrverkeri, sier Waaler til Romerikes Blad

– Er du bitter?

– Nei. Jeg vet ikke hvem som sto bak raketten som traff meg, men dette var helt sikkert ikke bevisst.

Les flere saker hos Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere