RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nyttårsgaven til deg under 34

OVERSER FORBUD: Storebrand Bank er en av bankene som foreløpig ser ut til å gi blaffen i Finanstilsynets helkundeforbud. (Illustrasjonsbilde)
OVERSER FORBUD: Storebrand Bank er en av bankene som foreløpig ser ut til å gi blaffen i Finanstilsynets helkundeforbud. (Illustrasjonsbilde) Foto: Nordea (Nordea)
Sist oppdatert:
Gå ikke glipp av statens gavepakke på 4000 kroner. Fristen er fredag.

En telefon er alt som skal til for å gi deg selv statens årlige «nyttårsgave» verdt minimum 4000 kroner.

Fyller du opp BSU-kontoen med 20.000 kroner innen fredag ettermiddag får du en statlig gave på 4000 kroner i skattekutt neste år. I tillegg får du landets beste innskuddsrenter på sparebeløpet. Ifølge Finansportalen ligger de fleste BSU-rentene omlag ett prosentpoeng over det vanlige sparekunder oppnår på høyrentekonto.

Lån til BSU
BSU-sparing er så gunstig at det faktisk lønner seg å låne penger for å sette inn på BSU-konto, noe NA24 påpekte i denne artikkelen .

- La oss si at du er blakk på slutten av året. Men du vet at du får en gave på 20.000 kroner tidlig i 2011. Da vil du tjene et par tusenlapper på å ta opp forbrukslån nå for å kjøpe deg inn i BSU. Du må bare huske å betale forbrukslånet når du får gaven, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger.

Fyll opp BSU månedlig
Det er ikke noe poeng å ta opp lån dersom du er under 26 år og kan utsette BSU-sparingen ett år.

- Da kan du bruke året på å spare opp de 20.000 kronene og du er ennå ung nok til å utnytte BSU-ordningen maksimalt, sier Pedersen.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea anbefaler den tradisjonelle måten å fylle opp BSU-kontoen på.

- Ungdom bør ikke vente til rett før nyttår med å sette inn penger på BSU-kontoen. Det er bedre å spare månedlig slik at du får fylt opp BSU-kontoen i løpet av året, sier Sandmæl til NA24.

Inngangsbillett til boligmarkedet
Gode renter og gunstig skattefradrag er imidlertid ikke de eneste fordelene ved BSU-sparing. Den kanskje største fordelen ved ordningen er at det gir deg en god mulighet til å opparbeide deg egenkapital til bolig.

BSU-sparing er mer aktuelt enn noensinne etter at bankene, på ordre fra Finanstilsynet, i 2010 innførte strengere regler for innvilgelse av boliglån. Nå må du ha minst ti prosent egenkapital for å få lån til bolig.

Dette går spesielt hardt ut over unge i etableringsfasen. Mange risikerer å aldri komme seg inn i boligmarkedet uten oppsparte midler eller hjelp fra mor og far.

Finanstilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo mener det uansett er mulig for ungdom å komme seg inn på boligmarkedet.

- Det er fullt mulig for de fleste unge å spare seg opp ti prosent egenkapital i løpet av noen år. Slik får de finansiert sin første bolig, sa Skogstad Aamo til NA24.

Egen bolig før fylte 30
Hvor lang tid tar det så å skaffe seg nok egenkapital til bolig gjennom BSU-sparing?

Med noen generelle forutsetninger om renteutvikling og boligprisutvikling viser regnestykket at dersom du er 20 år i dag og starter med full BSU-sparing på 20.000 kroner per år vil du ha 171.560 inflasjonsjusterte kroner på konto når du er 27,5 år gammel. Det skal være mer enn nok til å tilfredsstille bankenes krav om ti prosent egenkapital.

Les mer om hvor kjapt sparingen går med BSU i artikkelen: Slik får du bolig før du er 30

Fakta om BSU-ordningen:
Ungdommens spareordning BSU ble forbedret i 2009. Nå kan ungdom spare inntil 20.000 kroner i året frem til og med det året de fyller 33, totalt 150.000 kroner, samtidig som de får 20 prosent av sparebeløpet i skattefradrag. Forutsetningen er at hele innskuddsbeløpet brukes til bolig, enten til kjøp av bolig eller refinansiering av lån på bolig som er kjøpt etter at spareavtalen er inngått.

Er du fylt 18 og er under 34 år kan du spare 20.000 kroner årlig og få 4.000 kroner i skattefradrag. Du trenger ikke spare hvert år.

Du må ha lønnsinntekt på 55.600 kroner eller mer for å få full nytte av skattefradraget, ifølge Skattedirektoratet.

Det er et krav at du starter BSU-sparingen før du kjøper bolig. Maksimalt sparebeløp er 150 000 kroner. Et ekte- eller samboerpar kan spare 300.000 kroner tilsammen.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere